Greşeala pe care o faci cu centrala termică când pleci de acasă, potrivit experților instalatori. Care este setarea care scade factura considerabil și nu trebuie oprită niciodată, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Românii sunt dispuși în această iarnă să facă economii drastice cu gândul la facturile mari care urmează să apară. Mulți vor să facă economie, însă nu prea știu ce au de făcut. Astfel, experții instalatori vin cu câteva sfaturi care dacă sunt respectate vor contribui serios la suma plătită pentru facturi.
Astfel, o primă greșeală pe care o fac mulți dintre noi este atunci când plecăm de acasă. Unii opresc centrala definitiv crezând că așa fac economie, însă experții spun că lucrurile nu sunt tocmai așa.
Dacă centrala este oprită de tot, atunci când ajungem acasă va trebui să programăm centrala la o temperatură mai mare, astfel încât să se facă mai repede cald, ceea ce va însemna un consum mai mare.
Așadar, atunci când plecăm de acasă, centrala trebuie să fie programată la 16 grade Celsius. Dacă suntem plecați mai mult de două zile, centrala trebuie să stea la 8 grade Celsius. Când ajungem acasă centrala nu va trebui să facă un efort prea mare pentru a face cald în casă.
Un alt sfat al instalatorilor pricepuți este, în cazul acelora care își permit, schimbarea centralei cu una mai performantă. Conform acestora, centrala în condensație aduce pentru proprietar un consum mai mic cu 20%, comparat cu consumul centralei clasice.
Un alt sfat care trebuie respectat vizează țevile, care trebuie să fie izolate, pentru că astfel se pierde căldură. Apa se va menține mai mult timp caldă.
De asemenea, pentru un consum mai mic la iarnă, trebuie să se cunoască faptul că fiecare grad în minus în casa ta înseamnă un consum cu până la 5% mai mic.
Un alt sfat important al experților instalatori când vine vorba de calorifere este ca acestea să fie aerisite periodic și să nu fie obturate de anumite obiecte de mobilier.
Economie serioasă se va putea face în această iarnă și cu ajutorul bucătăriei. Astfel, atunci când gătești este recomandat să o faci cu capac. Căldura rămâne în cratiță pentru mai mult timp, astfel încât mâncarea se va găti mult mai repede.
În plus, evitați să deschideți cuptorul de multe ori atunci când aveți ceva la gătit în el. Electrocasnicul se răcește și necesită un consum mai mare de gaz sau energie pentru a reveni la temperatura de gătire.