În contextul celor întâmplate în urmă cu două zile în Turcia și Siria, cele două cutremure devastatoare, în România au revenit în atenția opiniei publice dicsuțiile pe tema siguranței și a riscului seismic ridicat al actualelor blocuri de locuințe. În aceeași măsură au fost readuse în discuție și existența adăposturilor de protecție civilă, dar puțină lume știe ce reprezintă semnul care apare pe unele blocuri din România. În cele ce urmează explicăm ce înseamnă triunghiul într-un pătrat portocaliu.
Cutremurele din 6 februarie din Turcia și Siria, de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, au scos la iveală, din păcate, ce se întâmplă atunci când ansamblurile de locuințe au un grad mare seismic.
Imaginile devastatoare cu zeci, poate sute de blocuri dărâmate în cele două state lovite de cele două seisme a readus în discuție în România faptul că locuințele au un grad mare seismic, și nu de ieri de azi.
Din păcate, inclusiv Bucureștiul, cu majoritatea blocurilor construite în urmă cu 40-50 de ani, dar și cele mai noi, conform autorităților locale prezintă grade mari seismice, de aici și apariția pe unele din aceste ansambluri de locuințe ale acelor buline care atestă acest aspect.
În aceeași măsură, deși nu se pune problema unui război, a fost readusă în discuție și în atenția opiniei publice existența, sau mai bine zis lipsa, adăposturilor civile. Atât în București, cât și celelalte orașe mari, aceste adăposturi fie au fost dezafectate, fie folosite în alte scopuri, iar ceea ce este cert este că adăposturile civile au ajuns în paragină.
Cu toate că numărul acestor adăposturi a scăzut, puțină lume știe ce reprezintă semnul care apare pe unele blocuri din România. Pe unele blocuri, în mai toate marile orașe, inclusiv în București, apare un semn, este vorba de un pătrat portocaliu în care este desenat un triunghi albastru cu vârful în sus. Așa cum spuneam puțină lume știe ce înseamnă triunghiul într-un pătrat portocaliu, dar explicăm în cele ce urmează.
Triunghiul într-un pătrat portocaliu care apare pe fațada unui bloc înseamnă că la subsolul imobilului există un adăpost de protecție civilă, care în general ar trebui folosit în cazuri extreme, precum un bombardament, sau cum este situația de față, în cazul unei calamități naturale, un seism, de exemplu.
Semnul este legiferat încă din 2015, printr-un cadru legal, ia la nivelul IGSU există și o listă cu aceste spații, reprezentanții instituției spunând că la această oră, la nivel național, sunt 4.538, dintre care cele mai multe sunt în București, și anume 1.171, iar cele mai puține se regăsesc în Vrancea și Ialomița, aici locuitorii putând folosi doar 13 adăposturi de protecție civilă.
Din păcate, din numărul total de peste 4.000, multe dintre aceste adăposturi de protecție civilă nu mai sunt dotate, conform legii, cu instalații sanitare, electrice și de aerisire funcționale, iar cele care sunt funcționale nu au mai fost verificate sau reparate de foarte mult timp.
Așadar, dacă treceți pe lângă un imobil și vedeți triunghiul într-un pătrat portocaliu, acum știți că acolo se află un adăpost de protecție civilă. La nivelul IGSU există și o hartă interactivă cu toate adăposturile de protecție civilă active în acest moment, și poate fi consultată aici.