06 feb. 2021 | 19:28

De ce este București cea mai periculoasă capitală din Europa. Jurnaliștii englezi au fost uluiți

Știri generale
De ce este București cea mai periculoasă capitală din Europa. Jurnaliștii englezi au fost uluiți
Bucureștiul, cea mai periculoasă capitală europeană

Jurnaliștii englezi au ajuns la concluzia că Bucureștiul este cea mai periculoasă capitală din Europa. Totuși, această concluzie nu are neapărat legătură cu rata infracționalității, ci cu alt aspect delicat din Capitală.

Jurnaliștii BBC au declarat București ca fiind cea mai periculoasă capitală europeană

Ei spun că bucureștenii sunt în pericol zi de zi, iar asta din cauza condițiilor în care se află majoritatea clădirilor din Capitală. Multe dintre ele sunt încadrate la risc seismic mare, iar în cazul unui cutremur serios, astfel de clădiri pun în real pericol cetățenii. În plus, autoritățile cunosc situația, însă nu sunt dispuse să facă nimic în legătură cu ea.

Jurnaliștii britanici au constatat că multe dintre clădirile bucureștene nu respectă nici măcar legile și reglementările de bază privind construcțiile, lucru de neadmis în alte orașe din Europa.

La fel de grav este și faptul că imobilele au actele fasificate, iar acest lucru duce la confuzie cu privire la exactitatea acelor construcții care prezintă un pericol extrem de ridicat.

Din păcate, printre prioritățile primarului general nu se numără și clădirile care sunt la un seism distanță de a se prăbuși, provocând victime, morți și pagube materiale.

Ziariștii amintesc de celebra „bulină roşie” cu care au fost marcate mai multe clădiri considerate periculoase, însă această măsură nu a fost niciodată îsoţită de măsuri de consolidare sau acțiuni notabile pentru a preveni un dezastru iminent, scrie Adevărul.ro.

Clădirile din București care au devenit „bombe cu ceas”

Din cauza faptului că specialiștii nu pot afla momentul în care va avea loc un cutremur, astfel de clădiri neconsolidate au devenit adevărate bombe cu ceas, care pun în pericol zeci de mii de cetățeni care trec pe lângă ele zilnic.

Printre cele mai expuse imobile se numără așa-numitele cămine de nefamiliști, acele locuințe care au fost construite în timpul regimului comunist pentru a găzdui temporar muncitori relocați din diverse zone ale țării.

Aceste imobile sunt, de fapt, garsoniere, cu băi la comun, pe fiecare palier. Ele au fost destinate ocupării lor temporare de către oamenii care au venit în București prin prisma serviciului. După Revoluția din 1989, aceste locuințe, multe dintre ele mai mici decât o garsonieră normală, au ajuns să fie locuite de familii de până la 4 membri, în timp ce starea lor s-a degradat de la an la an, devenind din ce în ce mai periculoase și nesigure.

În prezent, există 350 de clădiri bucureștene încadrate în clasa I de risc. Cele mai multe dintre blocurile din Bucureşti sunt expertizate acum 20 de ani.

În plus, Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, care provoacă totodată printre cele mai puternice  cutremure. Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 grade apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 grade la fiecare 33 ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. Ultimul seism de peste 7 grade (7.1 grade pe scara Richter) a fost pe 30 August 1986, în urmă cu 34 de ani.

„Avem aproximativ 2.200 de clădiri despre care avem deja hârtii (expertize) că sunt periculoase. Pe lângă ele, mai sunt nu ştim câte clădiri care nu au fost niciodată expertizate şi care sunt şi ele periculoase. Estimările noastre, foarte grosiere, vorbesc despre cam 3.500 de clădiri cu adevărat periculoase”, a declarat Matei Sumbasacu, inginer constructor și fondator Re:Rise – Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic, pentru ZF.ro.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro