Pe fondul unui posibil război între Rusia și Ucraina, tot mai multe persoane se întreabă unde ar putea să se adăpostească în cazul în care lucrurile escaladează. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, îi asigură pe români că sunt în siguranță, ceea ce înseamnă că România are și ea adăposturi de protecție civilă funcționale, verificate anual. Așadar, iată unde ar trebui să se refugieze românii, în caz de război.
Nu cu mult timp în urmă, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, dădea asigurări că românii sunt în siguranță în caz de război, România având adăposturi de protecție civilă funcționale, verificate anual.
„Din perspectiva noastră, a celor care sunt în domeniul Apărării, acest lucru s-a făcut, în ultimii ani, foarte serios şi ştim exact, suntem pregătiţi pentru orice situaţie“, a declarat oficialul.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a publicat o listă actualizată cu adresele a 4.358 de adăposturi de protecţie civilă, aflate la subsolurile unor instituții, clădiri de birouri ori blocuri din țară. O bună parte dintre acestea, mai exact 1.171, se găsesc în București. Iată câteva dintre ele:
1. Șoseaua Nicolae Titulescu
Un astfel de adăpost se află la baza unui bloc de pe Șoseaua Nicolae Titulescu, construit în anul 1976. Spațiul are un tavan înalt, este aerisit, dar nefuncțional din toate punctele de vedere. „E vai de el“, spune „gospodarul blocului“, conform scena9.ro.
„Pe banii asociației nu se bagă nimeni să aranjeze locul. Din câte știu, adăpostul ține de primăria de sector“, explică administratorul.
2. Dristor, bloc din 1975
Un alt adăpost de protecție civilă se găsește într-un loc din Dristor, unul dintre cele mai aglomerate cartiere din Capitală. Spațiul, amenajat în 1975, an în care a fost dat în folosință blocul, e aproape funcțional și curat. Vorbim despre câteva încăperi pătrate, în mare parte goale, în care ar trebui să încapă măcar cei 136 de locatari din cele două scări.
3. Șoseaua Pantelimon
Pe Șoseaua Pantelimon, aproape de colțul cu Iancului, 225 e un bloc cu 7 scări, construit în 1974-1975, sub care sunt amenajate 3 adăposturi. Un locatar în vârstă declară, potrivit sursei citate, că buncărele sunt funcționale și „foarte curate“, sau cel puțin așa erau ultima dată când a fost el.
4. Calea Griviței
Un alt adăpost de protecție civilă se găsește în incinta unui bloc aflat la intersecția Calea Griviței cu Nicolae Titulescu, construcție realizată în anul 1980, dar care a trecut prin mai multe etape de modernizare. Adăpostul aflat aici are 84 de metri pătrați și ar trebui să găzduiască cam 130-140 de persoane, la capacitate maximă.
Puteți consulta lista completă cu adăposturi de protecție civilă pe site-ul oficial IGSU.