Semnificația numelui Sânziana. Sânzienele se sărbătoresc în data de 24 iunie, în aceeași zi cu celebrarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Vineri, oamenii au dezlegare la pește, ulei și vin, putând consuma aceste alimente în timpul Postului de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. De unde provine, de fapt, numele Sânziana și ce semnifică Drăgaica.
La origine, ziua de Sânziene este considerată o sărbătoare păgână, ce are la bază elemente din mitologia străveche daco-romană. Cunoscută și sub numele de „Drăgaica” sau „Cap de vară”, evenimentul din 24 iunie marchează mijlocul verii și celebrează zânele bune ale pământului.
De Sânziene, este interzis să faci curățenie, să speli, să calci, să mături sau să ari pământul. Sărbătoarea celebrează fericirea, fertilitatea, iubirea și odihna. Mai mult de atât, cei care nu respectă aceste reguli, riscă să fie loviți de fulger.
Potrivit legendelor românești, Sânzienele sunt făpturi magice, întruchipate în fete tinere și frumoase, care au puteri miraculoase. Se spune că, atunci când se supărau, Sânzienele se puteau transforma în Rusalii, zâne rele care aduceau nenorocul și suferința.
Tradiția spune că numele Sânziana ar proveni din sintagam latinească „sanctus dies Johannis, ceea ce s-ar traduce prin „Sinzioana”, adică ziua sfântului Ioan. Aceasta face referire la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment sărbătorit tot în data de 24 iunie, de către credincioșii creștini.
Conform unor obiceiuri străvechi, după modelul altor popoare, sărbătoarea Sânzienelor a căpătat un nume personal, pentru a fi mai ușor de transmis mai departe. Numele Sânziana datează din secolul al XVI-lea, când, în acte oficiale, apare sub forme similare precum Sinzioana, Simzeana și, mai apoi, Sânziana.
Pe de altă parte, superstițioșii sunt de părere că numele Sânziana a fost preluat de la florile care înmuguresc în ultimele zile ale lunii iunie.
În mitologia românească, Sânziana vine de la numele zeiţei Iana Sânziana, sora Soarelui. Legenda spune că zeița s-a transformat în Lună, pentru că Soarele să nu o poată vedea, acesta fiind motivul pentru care cei doi nu se mai întâlnesc niciodată.
În unele zone ale țării, în ziua sărbătorii Sânziene 2022, fetele își confecționează coronițe pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Tradiția spune că, dacă vor găsi coronițele pline de rouă, a doua zi de dimineață, acesta este un semn sigur că se vor căsători cu alesul lor în vara ce va urma.
Potrivit legendelor, atunci se deschid Cerurile, iar Sânzienele apar în grupuri și dansează în jurul focului, împărțind roade pământului şi le ajută pe femeile căsătorite să rămână însărcinate.
În noaptea de Sânziene se alungă spiritele rele. Se face un foc mare pe cel mai înalt deal, în flăcările căruia se aruncă diferite poțiuni foarte parfumate și pietre, pentru a alunga greutățile și problemele.
Feciorii își încing talia cu brâuri de pelin, se învârt în jurul focului și apoi aruncă centurile în foc, pentru a scăpa de probleme și amărăciuni.
Tot de sărbătoarea Sânzienelor, domnițele bune de măritat merg să culeagă flori de pe câmp, pe care, ulterior, le vor pune sub pernă în noaptea de 24 iunie. Aceleași fete se stropesc pe trup și chip cu roua din dimineața de Sânziene, zvonită că ar avea puteri vindecătoare.