Sânzienele sunt ființe supranaturale cu puteri magice și atingere binefăcătoare, fiind serbate pe 24 iunie. În această zi, se spune că sânzienele capătă puteri miraculoase.
Sărbătoarea a fost primită de Biserică în calendarul ortodox din timpuri imemoriale. Ea a fost asociată zilei de 24 iunie, în aceeași zi în care este marcată și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. El este sfântul care a venit pe lume cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus. Acestuia i se celebrează zămislirea, nașterea și moartea.
Lingviștii susțin că numele de Sânziana vine de la „Sanctus Dies Iohanis”, în limba latină, care înseamnă „Sfânta Zi a lui Ioan”. Alții sunt de părere că numele vine de la „Santa Diana”, o zeiță daco-romană. În afara numelor de sfinți și de Florii, Sânziana și Sînziana este singurul nume cu o zi onomastică specială.
Legendele spun că Sânzienele sunt fete frumoase care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă și „dau puteri” buruienilor, iar acestea devin plate de leac. În noaptea Sânzienelor, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă și împart rod femeilor căsătorite, tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină.
După ce a trecut ziua de 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, tradiția populară acceptă recoltarea florii Sfântului Ioan sau Sânzienelor. Înainte de această data, nicio persoană nu are voie să culeagă buruienile. Acest lucru ar atrage ghinion și mari nenorociri asupra familiei și gospodăriei.
“În ajunul Sânzienelor, pe 23 iunie, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene şi împleteau cununi pe care le aruncau peste case. Dacă acestea se agăţau de horn, era semn ca se apropie cununia. Cei în vârstă aruncau coroniţe peste casă, pentru a afla când vor muri. Se credea că atunci când coroniţa va cădea de pe acoperiş, moartea este aproape. Tot în noaptea de Sânziene, fetele îşi pun sub pernă flori de sânziene pentru a-şi visa ursitul”, spune Ani Topârceanu, şef secţie Etnografie de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.
În cazul în care oamenii nu le sărbătoresc așa cum trebuie, ele se supără. Sânzienele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea, pocindu-le gura. De asemenea, nici bărbații nu scapă. Sânzienele sunt mari iubitoare de dreptate. Cei care au jurat strâmb se pot aștepta la pedepse îngrozitoare.