Semnificația numelui Nicolae. Ce origini are și de unde provine

de: Anca Lupescu
05 12. 2023

Știm despre Sfântul Nicolae că este ocrotitorul copiilor. Dar care este semnificația numelui Nicolae? Ce origini are și de unde provine? Pe 6 decembrie, creștinii ortdocși sărbătoresc Sfântul Nicolae. Spiritul său generos și dragostea pentru copii și cei nevoiași l-au făcut celebru în întreaga lume. Sfântul Nicolae și-a dăruit moștenirea săracilor, apoi și-a consacrat viața slujirii lui Dumnezeu ca preot și mai târziu ca episcop.

Viața Sfântului Nicolae

Cea mai cunoscută poveste despre Sfântul Nicolae este aceea în care el a aruncat în secret saci de aur pe coșul de fum pentru a ajuta fiicele unei familii sărace să se căsătorească în loc să fie vândute în sclavie. 

Sfântul Nicolae era admirat de oamenii din orașul său, iar locul său de înmormântare rămâne un loc popular de pelerinaj și astăzi. Ziua sărbătoririi Sfântului Nicolae este pe 6 decembrie.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă

Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea în Patara, care, în acea vreme, făcea parte din Grecia (dar este acum Turcia de astăzi). 

A fost crescut într-o familie creștină bogată și foarte devotată. În timp ce era încă tânăr, părinții săi au murit într-o epidemie, lăsându-l pe Nicolae orfan. 

Acesta și-a dăruit întreaga moștenire săracilor și nevoiașilor. Odată ce a devenit destul de mare, a fost hirotonit preot și mai târziu a devenit episcopul Mirei. Locuitorii Mirei îl admirau pentru generozitatea sa și dragostea față de copii. Era de asemenea preocupat de siguranța marinariilor, deoarece Mira era un oraș portuar, iar mulți săteni se îmbarcau pe mări pentru a-și câștiga existența.

Ce semnificație are numele Nicolae

Datorită faimei Sfântului Nicolae, numele este popular în întreaga lume. Cu toate acestea, numele precede Sfântul Nicolae cu câteva secole. 

Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

Istoricul atenian Thucydides menționează că un anumit Nikolaos făcea parte din delegația spartană trimisă la regele persan în timpul Războiului Peloponesiac între anii 431 și 404 î.Hr.

Numele Nicolae are origini grecești și înseamnă „victoria poporului”.

Nicolae sau Nicolas vine de la zeița greacă a victoriei, Nike. De asemenea, poartă o atmosferă de Crăciun, datorită popularității lui Sfântul Nicolae.

În categoria sfinților, Nicholas este ocupat și destul de solicitat – el este, de asemenea, ocrotitorul Greciei, Rusiei, copiilor și marinarilor. 

Odată nume de țar în Rusia și nume biblic în Noul Testament, Nicholas a fost în topul alegerilor pentru nume de bebeluși în anii trecuți.

Legende despre Sfântul Nicolae

Există multe povești despre Sfântul Nicolae care ilustrează trăsăturile sale caracteristice de altruism, precum și devotamentul său pentru protejarea copiilor. 

Vezi și: Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică. Când să lași încălțămintea la ușă

Una dintre aceste povești spune despre un tată sărac care nu avea bani pentru a oferi o zestre fiicelor sale pentru căsătorie. În acele vremuri, o femeie trebuia să ofere o zestre viitorului ei soț pentru a fi luată în considerare pentru căsătorie. Atunci când nu era disponibilă suma pentru zestre, femeia era considerată nepotrivită pentru căsătorie și era adesea vândută ca sclavă. 

Acest om avea trei fiice și niciun ban pentru zestre. Îngrozit la gândul că fiicele sale vor fi vândute ca sclavii, omul a rugat pentru ajutor. 

Sfântul Nicolae a auzit de necazul bărbatului și, de trei ori a aruncat în secret un sac de aur pe coșul de fum al casei bărbatului. Sacii de aur au aterizat în șosetele/pantofii membrilor familiei, aceștia punându-i lângă șemineu pentru a se încălzi. 

Bărbatul a putut oferi zestrele de care aveau nevoie fiicele sale pentru a se căsători, salvându-le astfel de sclavie. 

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci sub nicio formă. Vei avea ghinion

Datorită acestei povești, copiii au început să-și așeze propriile șosete și pantofi lângă șemineu, sperând că Sfântul Nicolae le va lăsa un dar.