Străzile odată aglomerate ale orașelor sunt acum goale. Traficul pe autostrăzi s-a redus la minimum. Și tot mai puțini oameni mai mișună în exterior. Măsurile globale de izolare pentru combaterea răspândirii coronavirusului au făcut lumea aparent mult mai liniștită. Oamenii de știință observă și ei asta.
În întreaga lume, seismologii observă mult mai puțin zgomotul seismic ambiental – adică vibrațiile generate de mașini, trenuri, autobuze și oameni care își duc viața de zi cu zi. Și în lipsa acestui zgomot, crusta superioară a Pământului se mișcă tot mai puțin. Thomas Lecocq, geolog și seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a subliniat pentru prima dată acest fenomen în Bruxelles.
Bruxellesul înregistrează o reducere de aproximativ 30% până la 50% a zgomotului seismic ambiental încă de la jumătatea lunii martie, în perioada în care țara a început să implementeze închideri școlare și comerciale și alte măsuri de distanțare socială, potrivit Lecocq. Acest nivel de zgomot este egal cu ceea ce ar vedea seismologii în ziua de Crăciun, a spus el.
Reducerea zgomotului a avut un efect deosebit de interesant la Bruxelles: Lecocq și alți seismologi sunt capabili să detecteze cutremure mai mici și alte evenimente seismice pe care anumite stații seismice nu le-ar fi înregistrat. Luați, de exemplu, stația seismică din Bruxelles. În vremurile normale, a spus Lecocq, este „practic inutilă”. Stațiile seismice sunt de obicei înființate în afara zonelor urbane, deoarece zgomotul uman redus ușurează ridicarea vibrațiilor subtile din sol. Cea din Bruxelles, însă, a fost construită acum mai bine de un secol, iar orașul s-a extins de atunci.
Zumzetul zilnic al orașului înseamnă că stația din Bruxelles nu ar lua de obicei evenimente seismice mai mici. Sismologii s-ar baza în schimb pe o stație de foraj separată, care folosește o țeavă adânc în pământ pentru a monitoriza activitatea seismică. „Dar pentru moment, din cauza liniștii orașului, este aproape la fel de bun ca cel de pe fundal”, a spus Lecocq. Sismologii din alte orașe observă efecte similare în propriile orașe. Paula Koelemeijer a postat pe Twitter un grafic care arată cum a fost afectat zgomotul din Vestul Londrei, cu scăderi în perioada după ce școlile și locurile sociale din Regatul Unit s-au închis.
Celeste Labedz, doctorand la Institutul Tehnologic din California, a postat un grafic care arată o scădere mai accentuată în Los Angeles. Cu toate acestea, seismologii spun că reducerea zgomotului este o amintire îngrozitoare a unui virus care a îmbolnăvit mai mult de un milion de oameni, a ucis zeci de mii și a stopat ritmurile normale ale vieții.
Lecocq a spus că graficele care înregistrează zgomotul uman sunt dovezi că oamenii ascultă avertismentele autorităților de a rămâne în interior și de a minimiza activitatea în afara cât mai mult posibil. „Din punct de vedere seismologic, putem motiva oamenii să spună:„ Uite bine, oameni. Simțiți că sunteți singuri acasă, dar vă putem spune că toată lumea este acasă. Toată lumea face la fel. Toată lumea respectă regulile „, a spus el. Datele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica unde măsurile de izolare nu pot fi la fel de eficiente, a declarat Raphael De Plaen, cercetător postdoctoral la Universidad Nacional Autónoma de México.
„Acest lucru ar putea fi folosit în viitor de către factorii de decizie pentru a înțelege:< OK, nu facem lucrurile corect. Trebuie să lucrăm la asta și să ne asigurăm că oamenii respectă asta, deoarece acest lucru este în interesul tuturor> „.