Dacă ai vizitat vreodată Grecia, cu siguranță ai gustat și salata grecească clasică. Este servită aproape în toate localurile, atât în Grecia continentală, cât și pe insule. Salata grecească mai este cunoscută și sub denumirea de „Horiatiki” sau „Xoriatiki”, care înseamnă „salata satului”. Cum poți oferi acestui tip de mâncare aromele răcoritoare ale Mediteranei? Secretele salatei grecești – află ce se ascunde în spatele acestui tip de mâncare rustic, simplu și cu ingrediente de bună calitate.
Așa cum știm deja cu toții, salatele, în general, sunt mai gustoase dacă sunt pregătite în timpul verii. Motivul este unul foarte simplu: legumele sunt semnificativ mai gustoase când este sezonul lor. Acest aspect joacă un rol important și când vine vorba despre prepararea salatei grecești. Ingredientele folosite trebuie să fie de mare calitate.
Salata grecească este una dintre rețetele ușoare, rapide și gustoase din Grecia. Pe lângă faptul că legumele trebuie să fie proaspete, uleiul de măsline trebuie să fie presat la rece pentru a putea oferi un gust aparte salatei. Oregano trebuie să fie, de asemenea, prospăt și nu uscat.
Pentru a prepara o rețetă de salată grecească autentică, cu gustul celei servite în Grecia, trebuie să respectăm întocmai indicațiile bucătarilor din regiune. O rețetă de salată grecească tradițională va include întotdeauna (numai) roșii, castraveți feliați, ardei verde, ceapă roșie feliată, măsline Kalamata sau măsline verzi și, bineînțeles, brânză feta.
Frumusețea unei rețete de mâncare clasică constă și în dressingul folosit. Acesta este simplu, însă foarte elegant în cazul salatei grecești. O salată grecească clasică este asezonată cu ulei de măsline extravirgin de bună calitate și cu un strop de oțet de vin roșu. Însă, din nou, uleiul trebuie să fie păstrat la rece.
Brânza din salata grecească nu este nici ea aleasă la întâmplare. Tipul de brânză folosit în rețeta tradițională a salatei grecești face întotdeauna diferența în privința aromei. Rețeta clasică prevede adăugarea în salată a brânzei feta. Acesta este și motivul pentru care gustul mâncării diferă de salatele făcute în România.
Fiecare bucătărie din lume preia rețete și le adaptează în funcție de gusturi și/sau preferințe. În România, de exemplu, brânza feta este înlocuită cu brânza de oaie, maturată. În Grecia însă, salata grecească tradițională este preparată doar cu brânză feta.
Citește și: Gyros grecesc cu pui și tzatziki. Cea mai simplă rețetă de gyros grecesc
Nu în ultimul rând, măslinele din salata grecească sunt întotdeauna murate. Niciodată bucătarii din Grecia nu folosesc măsline murate la prepararea rețetei clasice de salată grecească. Măslinele Kalamata sunt singurele folosite în rețetele tradiționale de acest fel din regiune.