26 ian. 2022 | 11:46

Secretul plantării lalelelor. Detaliul la care toți oamenii trebuie să fie atenți

Diverse
Secretul plantării lalelelor. Detaliul la care toți oamenii trebuie să fie atenți

Lalelele sunt unele dintre cele mai mai frumoase și îndrăgite flori de primăvară, fapt pentru care nu e de mirare că le vedem pretutindeni. Chiar dacă Olanda rămâne „țara lalelelor“, asta nu înseamnă că nu le putem cultiva și noi, românii, pe suprafețe mai extinse. Iubitorii de istorie cu siguranță își amintesc că, în anul 1634, un bulb de lalea era mai valoros decât o casă. Astăzi putem cumăpăra lalalele pentru sume infime, de aproape oriunde. În plus, lalelele se cultivă ușor, după cum vei vedea în rândurile de mai jos.

Secretul plantării lalelelor

Lalelele au o istorie foarte bogată și interesantă, fiind printre cele mai apreciate flori din lume. După cum aminteam și mai sus, bulbii de lalelele au reprezentat o miză uriașă în perioada anilor 1600, stârnind o fenezie la licitații. Piața s-a prăbușit însă în anul 1637, lalelele având astăzi, din fericire, un preț mult mai rezonabil.

În prezent vedem lalelele pretutindeni, de la florăria din colțul străzii și până la grădinile viu colorate ale pasionaților de fori – fiind nelipsite în perioada primăverii.

Disponibile în nenumărate soiuri și culori (papagal, Triumf, Rembrandt, crețe, balerine sau ciufulite, înalte sau pitice), lalelele îi pot surpinde chiar și pe cei mai pretențioși.

În România, lalelele sunt flori perene (deci nu trebuie scoase din pământ așa cum este necesar în cazul gladiolelor, spre exemplu) însă, în multe alte țări, sunt considerate anuale. Când vine vorba despre plantat, bulbii de lalele se sădesc cel mai bine toamna, înainte să dea primul îngheț.

Citește și: Orașul devenit „capitala mondială a florilor“. Exportă flori până și în Olanda, țara lalelelor

Detaliul la care trebuie să fii atent

Trebuie să fii atent/ă însă la soiurile pe care le plantezi, întrucât poți avea lalele înflorite la începutul primăverii, la sfârșitul anotimpului și chiar pe toată perioada sezonului rece.

Unele soiuri sunt potrivite pentru a fi plantate în interior, în vreme ce altele sunt excelente ca flori tăiate. În condiții optime, lalelele încep să iasă din sol în luna martie, însă vremea bândă de iarnă poate determina o creștere prematură – ceea ce nu reprezintă un pericol atât de mare.

La fel ca narcisele, lalelele sunt flori tolerante, care pot înfrunta temperaturi reci. Totuși, în momentul în care temperaturile de iarnă revin, creșterea lalelelor va fi întârziată. Zăpada este de mare ajutor, atât în cazul lalelelor, cât și în cazul altor flori, întrucât descurajează creșterea suplimentară și protejează frunzele de frigul extrem.

După cum o spuneam și mai sus, este foarte ușor să plantezi lalele. Alege un loc însorit, cu un drenaj bun, și apucă-te de treabă. Este important de precizat că lalelele nu vor crește bine la umbră și vor putrezi în sol umed.

Secretul în ceea ce privește plantarea lalelelor constă în pregătirea solului. Așadar, sapă zona de plantare până la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, după care îmbunătățește pământul de grădină cu compost sau gunoi de grajd. Amestecă bine pământul de grădină cu compostul și cu îngrășământul, după care vei putea săpa cu ușurință găurile individuale pentru fiecare bulb.

De reținut că fiecare gaură în parte ar trebui să fie de trei ori mai adâncă decât bulbul de lalea.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro