În Ardeal și Banat, slănina se condimentează cu un mix aromat compus din mai multe mirodenii. Are un gust senzațional și o aromă discretă, iar gospodinele iscusite au găsit cea mai bună rețetă pentru ca tu și cei dragi ție să vă bucurați de această delicatesă autohtonă. Care este secretul gustului desăvârșit al slăninei afumate.
Gospodarii din Ardeal sunt de părere că secretul pentru cea mai bună slănină afumată este folosirea clisei de pe burta porcului, deoarece această porțiune ar fi mult mai fragedă decât cea de pe spate.
De obicei, slănina tare de pe spate se macină pentru cârnați, se fierbe în bucăți ce vor intra la lebăr, caltaboși sau tobă sau se transformă în jumări și untură de porc.
Marinada slăninei, fie ea paț sau baiț, poate fi uscată sau umedă. Cu alte cuvinte, fie presărăm tablele de slănină cu un mix de sare cu arome, fie le cufundăm în saramură aromată.
Marinada uscată durează 6 săptămâni, în timp ce marinada umedă ține 7 săptămâni, scriu cei de la Savori Urbane. Iată rețeta pentru cea mai bună slănină afumată, făcută la baiț uscat sau marinadă uscată. Ai nevoie de câteva ingrediente:
E foarte important să știi cum marinezi corect clisa. Slănina se face în toiul iernii, când temperaturile sunt scăzute, și se depozitează într-un butoi de 50 de litri. Atenție, valorile termice să fie pozitive, pentru ca slănina să nu înghețe.
După tranşarea carcaselor, bucățile se acoperă cu o pânză subţire și curată şi se lasă la rece până a doua zi. Se taie tablele de slănină în forme dreptunghiulare.
Apoi, curățăm și zdrobim usturoiul. Într-un castron de dimensiuni mari adăugăm sarea, usturoiul, piperul proaspăt măcinat, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt.
După gust, puteți pune și alte mirodenii, precum chimen, măghiran uscat, coriandru, puțină nucșoară rasă sau piper alb. Amestecă bine marinada, pe care o vei pune la păstrare timp de 6 săptămâni, într-un loc rece și umbros. O dată pe săptămână vei freca tabletele de slănină cu acest mix de mirodenii.
Între timp, amestecă bucățile de slănină cu sarea și mixul de arome menționat anterior. Slănina se pune, și ea, la baiț într-un butoi încăpător, timp de 6 săptămâni.
După o lună și jumătate, tablele de slănină se scot, se curăță și se spală. Mai exact, bucățile de slănină se pun într-o cadă/troacă încăpătoare, umplută cu apă rece. Se lasă la desărat timp de 8 – 10 ore.
În fiecare bucată de slănină vom împunge câte o gaură mică, pentru a introduce un cârlig din oțel inoxidabil sau o sfoară rezistentă. Se agaţă slănina pe beţe de afumătorie, care se pun la zvântat timp de o zi într-o încăpere răcoroasă, uscată şi aerisită.
Slănina se afumă intermitent, o dată la 12 ore, la o temperatură de 20 de grade, timp de 4 zile și 4 nopți, cu fum rece. Un truc genial este să afumați slănina cu rumeguș din lemn tare, precum fag, stejar, ulm, frasin sau alte foioase. După afumare, lasă slănina timp de 2 zile și, apoi, o poți mânca. Poftă bună.