06 feb. 2022 | 11:34

Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă

Diverse
Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă
Secretul pentru cea mai buna slanina afumata

În Ardeal și Banat, slănina se condimentează cu un mix aromat compus din mai multe mirodenii. Are un gust senzațional și o aromă discretă, iar gospodinele iscusite au găsit cea mai bună rețetă pentru ca tu și cei dragi ție să vă bucurați de această delicatesă autohtonă. Care este secretul gustului desăvârșit al slăninei afumate.

Cum se prepară cea mai bună slănină afumată în Ardeal

Gospodarii din Ardeal sunt de părere că secretul pentru cea mai bună slănină afumată este folosirea clisei de pe burta porcului, deoarece această porțiune ar fi mult mai fragedă decât cea de pe spate.

De obicei, slănina tare de pe spate se macină pentru cârnați, se fierbe în bucăți ce vor intra la lebăr, caltaboși sau tobă sau se transformă în jumări și untură de porc.

Marinada slăninei, fie ea paț sau baiț, poate fi uscată sau umedă. Cu alte cuvinte, fie presărăm tablele de slănină cu un mix de sare cu arome, fie le cufundăm în saramură aromată.

Marinada uscată durează 6 săptămâni, în timp ce marinada umedă ține 7 săptămâni, scriu cei de la Savori Urbane. Iată rețeta pentru cea mai bună slănină afumată, făcută la baiț uscat sau marinadă uscată. Ai nevoie de câteva ingrediente:

  • slănină
  • 1,6 kg de sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
  • 100 g usturoi
  • 30 g piper proaspăt măcinat
  • 30 g boabe de muștar
  • 2-3 foi de dafin
  • opțional: boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat, nucșoară rasă

Trucul genial pentru ca slănina afumată să aibă un gust unic

E foarte important să știi cum marinezi corect clisa. Slănina se face în toiul iernii, când temperaturile sunt scăzute, și se depozitează într-un butoi de 50 de litri. Atenție, valorile termice să fie pozitive, pentru ca slănina să nu înghețe.

După tranşarea carcaselor, bucățile se acoperă cu o pânză subţire și curată şi se lasă la rece până a doua zi. Se taie tablele de slănină în forme dreptunghiulare.

Apoi, curățăm și zdrobim usturoiul. Într-un castron de dimensiuni mari adăugăm sarea, usturoiul, piperul proaspăt măcinat, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt.

După gust, puteți pune și alte mirodenii, precum chimen, măghiran uscat, coriandru, puțină nucșoară rasă sau piper alb. Amestecă bine marinada, pe care o vei pune la păstrare timp de 6 săptămâni, într-un loc rece și umbros. O dată pe săptămână vei freca tabletele de slănină cu acest mix de mirodenii.

Între timp, amestecă bucățile de slănină cu sarea și mixul de arome menționat anterior. Slănina se pune, și ea, la baiț într-un butoi încăpător, timp de 6 săptămâni.

După o lună și jumătate, tablele de slănină se scot, se curăță și se spală. Mai exact, bucățile de slănină se pun într-o cadă/troacă încăpătoare, umplută cu apă rece. Se lasă la desărat timp de 8 – 10 ore.

În fiecare bucată de slănină vom împunge câte o gaură mică, pentru a introduce un cârlig din oțel inoxidabil sau o sfoară rezistentă. Se agaţă slănina pe beţe de afumătorie, care se pun la zvântat timp de o zi într-o încăpere răcoroasă, uscată şi aerisită.

Slănina se afumă intermitent, o dată la 12 ore,  la o temperatură de 20 de grade, timp de 4 zile și 4 nopți, cu fum rece. Un truc genial este să afumați slănina cu rumeguș din lemn tare, precum fag, stejar, ulm, frasin sau alte foioase. După afumare, lasă slănina timp de 2 zile și, apoi, o poți mânca. Poftă bună.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro