06 feb. 2022 | 11:34

Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă

Diverse
Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă
Secretul pentru cea mai buna slanina afumata

În Ardeal și Banat, slănina se condimentează cu un mix aromat compus din mai multe mirodenii. Are un gust senzațional și o aromă discretă, iar gospodinele iscusite au găsit cea mai bună rețetă pentru ca tu și cei dragi ție să vă bucurați de această delicatesă autohtonă. Care este secretul gustului desăvârșit al slăninei afumate.

Cum se prepară cea mai bună slănină afumată în Ardeal

Gospodarii din Ardeal sunt de părere că secretul pentru cea mai bună slănină afumată este folosirea clisei de pe burta porcului, deoarece această porțiune ar fi mult mai fragedă decât cea de pe spate.

De obicei, slănina tare de pe spate se macină pentru cârnați, se fierbe în bucăți ce vor intra la lebăr, caltaboși sau tobă sau se transformă în jumări și untură de porc.

Marinada slăninei, fie ea paț sau baiț, poate fi uscată sau umedă. Cu alte cuvinte, fie presărăm tablele de slănină cu un mix de sare cu arome, fie le cufundăm în saramură aromată.

Marinada uscată durează 6 săptămâni, în timp ce marinada umedă ține 7 săptămâni, scriu cei de la Savori Urbane. Iată rețeta pentru cea mai bună slănină afumată, făcută la baiț uscat sau marinadă uscată. Ai nevoie de câteva ingrediente:

  • slănină
  • 1,6 kg de sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
  • 100 g usturoi
  • 30 g piper proaspăt măcinat
  • 30 g boabe de muștar
  • 2-3 foi de dafin
  • opțional: boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat, nucșoară rasă

Trucul genial pentru ca slănina afumată să aibă un gust unic

E foarte important să știi cum marinezi corect clisa. Slănina se face în toiul iernii, când temperaturile sunt scăzute, și se depozitează într-un butoi de 50 de litri. Atenție, valorile termice să fie pozitive, pentru ca slănina să nu înghețe.

După tranşarea carcaselor, bucățile se acoperă cu o pânză subţire și curată şi se lasă la rece până a doua zi. Se taie tablele de slănină în forme dreptunghiulare.

Apoi, curățăm și zdrobim usturoiul. Într-un castron de dimensiuni mari adăugăm sarea, usturoiul, piperul proaspăt măcinat, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt.

După gust, puteți pune și alte mirodenii, precum chimen, măghiran uscat, coriandru, puțină nucșoară rasă sau piper alb. Amestecă bine marinada, pe care o vei pune la păstrare timp de 6 săptămâni, într-un loc rece și umbros. O dată pe săptămână vei freca tabletele de slănină cu acest mix de mirodenii.

Între timp, amestecă bucățile de slănină cu sarea și mixul de arome menționat anterior. Slănina se pune, și ea, la baiț într-un butoi încăpător, timp de 6 săptămâni.

După o lună și jumătate, tablele de slănină se scot, se curăță și se spală. Mai exact, bucățile de slănină se pun într-o cadă/troacă încăpătoare, umplută cu apă rece. Se lasă la desărat timp de 8 – 10 ore.

În fiecare bucată de slănină vom împunge câte o gaură mică, pentru a introduce un cârlig din oțel inoxidabil sau o sfoară rezistentă. Se agaţă slănina pe beţe de afumătorie, care se pun la zvântat timp de o zi într-o încăpere răcoroasă, uscată şi aerisită.

Slănina se afumă intermitent, o dată la 12 ore,  la o temperatură de 20 de grade, timp de 4 zile și 4 nopți, cu fum rece. Un truc genial este să afumați slănina cu rumeguș din lemn tare, precum fag, stejar, ulm, frasin sau alte foioase. După afumare, lasă slănina timp de 2 zile și, apoi, o poți mânca. Poftă bună.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Raționalizarea pâinii. Primul oraș care i s-a opus lui Ceaușescu. S-a tras cu arme automate
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro