06 feb. 2022 | 11:34

Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă

Diverse
Secretul pentru slănina perfect afumată din Ardeal. Mai gustoasă de atât nu poate să iasă
Secretul pentru cea mai buna slanina afumata

În Ardeal și Banat, slănina se condimentează cu un mix aromat compus din mai multe mirodenii. Are un gust senzațional și o aromă discretă, iar gospodinele iscusite au găsit cea mai bună rețetă pentru ca tu și cei dragi ție să vă bucurați de această delicatesă autohtonă. Care este secretul gustului desăvârșit al slăninei afumate.

Cum se prepară cea mai bună slănină afumată în Ardeal

Gospodarii din Ardeal sunt de părere că secretul pentru cea mai bună slănină afumată este folosirea clisei de pe burta porcului, deoarece această porțiune ar fi mult mai fragedă decât cea de pe spate.

De obicei, slănina tare de pe spate se macină pentru cârnați, se fierbe în bucăți ce vor intra la lebăr, caltaboși sau tobă sau se transformă în jumări și untură de porc.

Marinada slăninei, fie ea paț sau baiț, poate fi uscată sau umedă. Cu alte cuvinte, fie presărăm tablele de slănină cu un mix de sare cu arome, fie le cufundăm în saramură aromată.

Marinada uscată durează 6 săptămâni, în timp ce marinada umedă ține 7 săptămâni, scriu cei de la Savori Urbane. Iată rețeta pentru cea mai bună slănină afumată, făcută la baiț uscat sau marinadă uscată. Ai nevoie de câteva ingrediente:

  • slănină
  • 1,6 kg de sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
  • 100 g usturoi
  • 30 g piper proaspăt măcinat
  • 30 g boabe de muștar
  • 2-3 foi de dafin
  • opțional: boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat, nucșoară rasă

Trucul genial pentru ca slănina afumată să aibă un gust unic

E foarte important să știi cum marinezi corect clisa. Slănina se face în toiul iernii, când temperaturile sunt scăzute, și se depozitează într-un butoi de 50 de litri. Atenție, valorile termice să fie pozitive, pentru ca slănina să nu înghețe.

După tranşarea carcaselor, bucățile se acoperă cu o pânză subţire și curată şi se lasă la rece până a doua zi. Se taie tablele de slănină în forme dreptunghiulare.

Apoi, curățăm și zdrobim usturoiul. Într-un castron de dimensiuni mari adăugăm sarea, usturoiul, piperul proaspăt măcinat, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt.

După gust, puteți pune și alte mirodenii, precum chimen, măghiran uscat, coriandru, puțină nucșoară rasă sau piper alb. Amestecă bine marinada, pe care o vei pune la păstrare timp de 6 săptămâni, într-un loc rece și umbros. O dată pe săptămână vei freca tabletele de slănină cu acest mix de mirodenii.

Între timp, amestecă bucățile de slănină cu sarea și mixul de arome menționat anterior. Slănina se pune, și ea, la baiț într-un butoi încăpător, timp de 6 săptămâni.

După o lună și jumătate, tablele de slănină se scot, se curăță și se spală. Mai exact, bucățile de slănină se pun într-o cadă/troacă încăpătoare, umplută cu apă rece. Se lasă la desărat timp de 8 – 10 ore.

În fiecare bucată de slănină vom împunge câte o gaură mică, pentru a introduce un cârlig din oțel inoxidabil sau o sfoară rezistentă. Se agaţă slănina pe beţe de afumătorie, care se pun la zvântat timp de o zi într-o încăpere răcoroasă, uscată şi aerisită.

Slănina se afumă intermitent, o dată la 12 ore,  la o temperatură de 20 de grade, timp de 4 zile și 4 nopți, cu fum rece. Un truc genial este să afumați slănina cu rumeguș din lemn tare, precum fag, stejar, ulm, frasin sau alte foioase. După afumare, lasă slănina timp de 2 zile și, apoi, o poți mânca. Poftă bună.

Parteneri
Tragedie în fotbalul românesc. A murit un fotbalist de la FCSB. Echipa lui Becali a făcut anunțul trist
Redactia.ro
Știai de beneficiile cafelei asupra ficatului? Ce trebuie să pui în ea, pentru a fi gustoasă și sănătoasă
Click.ro
Ciolacu, val de ironii la adresa AUR, SOS și POT: „Dacă mâine pică netul în România, se termină cu suveranismul vostru”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
„Mă întreabă lumea”. Anunțul Andreei Raicu, la 47 de ani, după ce oamenii au întrebat-o dacă e însărcinată
Unica.ro
Nativi de coșmar. Sunt geloși și fac viața un infern
EVZ.ro
Provocările Ginei Chirilă după ce s-a despărțit de Bogdan Vlădău. Care sunt prioritățile fostului model: „E un cumul de greu”
Spynews
Taxă de 540 de lei pe an. Asociațiile de proprietari trebuie să depună o solicitare colectivă pentru toți locatarii care beneficiază de locuri de parcare
Capital.ro
Cum arată vila de 1,5 milioane de euro a Ioanei Băsescu. Are ieșire la lac, ponton și garaj privat pentru șalupe. Numai în filme mai vezi așa ceva
Avantaje
Zelenski, interviu exclusiv. "NU, nu-i datorez scuze lui Trump"
Mediaflux
Ce surpriză de mii de euro vrea să îi facă Dorian Popa iubitei sale. A recunoscut ca și-a refăcut viața
Spynews.ro
Au început filmările pentru cel mai așteptat show al anului: Insula Iubirii! Radu Vâlcan, primele declarații despre sezonul 9
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro