Secretul pașapoartelor s-a aflat acum. De ce coperțile lor au doar 4 culori, de fapt

Secretul pașapoartelor s-a aflat acum. De ce coperțile lor au doar 4 culori, de fapt
Află și tu de ce pașapoartele au culori diferite și ce înseamnă, de fapt

Există doar patru culori ce pot să apară pe coperțile pașapoartelor, iar fiecare țară are propriile motive pentru care alege una dintre aceste nuanțe. S-a aflat în sfârșit secretul care duce la această alegere cu privire la culoarea pe care o va avea documentul fără de care nimeni nu s-ar mai putea bucura de vacanțele în locuri exotice.

Ce trebuie să știi despre pașapoarte. De ce sunt alese doar 4 culori, de fapt

În caz că te-ai întrebat vreodată în aeroport de ce a fost aleasă o anumită nuanță pentru pașaportul tău, iată că răspunsul la întrebare s-a aflat. Românii pot călători în Uniunea Europeană doar cu buletinul, însă, pentru alte vacanțe, toată lumea trebuie să se folosească de pașaport. Culorile folosite pentru coperți sunt doar patru, iar decizia ce duce la alegerea unei nuanțe este legată de religie, georgrafie sau politica statului respectiv.

Culoarea roșie, cea mai comună. Cetățenii ce au un astfel de pașaport

Culoarea roșie este cea mai comună, spre exemplu. Pașapoartele ce au o copertă vișinie sau în alte nuanțe de roșu sunt folosite de țările ce au avut sau au un sistem comunist. Cetățenii din Slovenia, China, Serbia, Rusia, Letonia, România, Polonia și Georgia se folosesc de această culoare. Mai sunt țările interesate de a adera la UE, cum ar fi Turcia, Macedonia și Albania, ce și-au schimbat culoarea pașapoartelor în roșu în urmă cu doar câțiva ani, potrivit publicației BrightSide.

Care este simbolul din spatele pașapoartelor albastre

Urmează apoi pașapoartele albastre, ce simbolizează ‚lumea nouă’. Un număr de 15 țări din Caraibe se folosesc de pașapoartele în această nuanță, dar și Brazilia, Argentina și Paraquay. În schimb, Venezuela este excepția de la regulă, locuitorii de acolo primind documente ce au coperțile în nuanțe de roșu.

Secretul din spatele pașapoartelor verzi. Unde sunt acestea folosite

După, sunt țările musulmane ce au pașapoarte verzi, iar cetățenii din Maroc, Arabia Saudită și Pakistan primesc această culoare. Culoarea verde este considerată a fi preferata profetului Mohamed, fiind un simbol al naturii și al vieții. În Africa de Vest se mai folosesc nuanțele de verde, iar cetățenii din Coasta de Fildeș, Nigeria, Senegal, Niger și Burkina Faso au aceste pașapoarte pentru a arăta că aparțin de ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest).

Care sunt cele mai rare pașapoarte

Pașapoartele ce au coperți negre sunt cele mai rare. Acestea pot fi găsite la cetățenii din țările africane, precum Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Congo, Malawi, Ciad, dar și altele. Mai mult, persoanele din Noua Zeelandă au și ele pașapoartele negre, dar motivul este altul, anume aceasta este cunoscută ca fiind culoarea națională a țării.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI