01 feb. 2025 | 15:27

Secretul lui Sorin Bontea pentru cele mai bune gogoși. Ies exact ca la mama acasă. Cel mai important pas: ordinea în care trebuie amestecate ingredientele

Sfaturi Culinare
Secretul lui Sorin Bontea pentru cele mai bune gogoși. Ies exact ca la mama acasă. Cel mai important pas: ordinea în care trebuie amestecate ingredientele
Sorin Bontea a precizat în ce ordine se adaugă ingredientele

Gogoșile pufoase, cu aromă de copilărie, sunt un desert iubit de toată lumea. Chef Sorin Bontea dezvăluie secretul pentru gogoși perfecte, exact ca cele făcute de mame și bunici: respectarea ordinii corecte în care sunt amestecate ingredientele. Deși rețeta pare simplă, fiecare pas joacă un rol esențial pentru a obține un aluat aerat și gogoși fragede. Iată cum trebuie să procedezi pentru un rezultat spectaculos!

Cum faci cele mai pufoase gogoși, pas cu pas

Totul începe cu activarea drojdiei, un proces esențial pentru ca aluatul să crească frumos. Într-un bol, se încălzește ușor laptele, astfel încât să fie călduț, nu fierbinte. Se adaugă zahărul și drojdia, amestecând ușor pentru a se dizolva. În această compoziție se adaugă și coaja rasă de portocală și lămâie, pentru o aromă delicată. Se lasă deoparte timp de 10 minute, până când maiaua începe să facă bule, semn că drojdia s-a activat.

După ce drojdia este activă, se adaugă puțină sare, esență de vanilie pentru un plus de aromă, untul topit și ouăle. Acest amestec trebuie mixat bine, folosind un robot de bucătărie sau un mixer cu palete pentru aluat, până când compoziția devine omogenă.

Acum vine momentul să adăugăm făina, treptat, amestecând constant. Frământarea este esențială: trebuie să continuăm până obținem un aluat elastic și nelipicios. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adăugăm puțină făină, dar fără exces, pentru a păstra textura pufoasă a gogoșilor.

După ce aluatul este frământat bine, se transferă într-un bol uns cu puțin ulei și se acoperă cu un prosop curat sau folie alimentară. Se lasă la dospit într-un loc călduț, aproximativ o oră, până când își dublează volumul. Acest pas este esențial pentru a obține gogoși pufoase și bine aerate.

Cum se prăjesc corect gogoșile

Când aluatul este dospit, se transferă pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu sucitorul până ajunge la o grosime de 1 cm. Se decupează gogoșile folosind o formă rotundă sau un pahar. Pentru un aspect clasic de gogoși cu gaură, se poate folosi și un dop de sticlă în mijloc.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, se încinge ulei din abundență, astfel încât gogoșile să plutească. Temperatura ideală este de 170-180°C – dacă uleiul este prea rece, gogoșile vor absorbi ulei și vor deveni uleioase; dacă este prea fierbinte, se vor rumeni prea repede la exterior și vor rămâne crude la interior. Se prăjesc pe rând, câte 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și pufoase.

Se scot pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și se servesc presărate cu zahăr pudră sau umplute cu cremă, gem sau ciocolată.

 

Parteneri
Rusia amenință România după expulzările diplomaților ruși de la București. Ce pregătește Moscova
Redactia.ro
Zodiile cu noroc în dragoste în primăvara aceasta. Unele reaprind flacăra iubirii, altele își întâlnesc jumătatea
Click.ro
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului! Nu știa că sunt filmați, așa că blondina i-a dat un pupic și l-a mângâiat tandru pe față. Asta da surpriză! Artista noastră a fost prinsă în fapt / FOTO
Unica.ro
Cele mai bune sarmale de post. Au un ingredient care face diferența
EVZ.ro
Cristina Cioran, declarații după ce tatăl copiilor ei, Alex Dobrescu, a fost reținut de poliție
Spynews
Călin Georgescu intră direct în turul 2! S-a dat verdictul chiar acum
Capital.ro
De ce a divorțat Alin Ionescu pentru a doua oară. A avut două soții superbe, ambele REGINE, “Regina R’nB” și „Regina Instagramului”. E o persoană extrem de discretă, a tăcut cât a tăcut, dar azi afaceristul a făcut un ANUNȚ neașteptat: “Să alegi același gen de femeie...”
Avantaje
Trump apără România! Imaginile care dau fiori rușilor
Mediaflux
5 flori pe care să nu le dăruiești niciodată de 8 Martie. Ce semnificație au, de fapt
Spynews.ro
Băutura bogată în colagen care întinerește pielea și fortifică oasele în doar o lună. Conține un ingredient cheie, pe care îl găsești la 2 lei în magazine
Realitatea.net
Cine a câștigat Finala Power Couple România sezonul 2. Cu câți bani pleacă acasă: „Nici acum nu conștientizez! Nu cred!”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro