01 feb. 2025 | 15:27

Secretul lui Sorin Bontea pentru cele mai bune gogoși. Ies exact ca la mama acasă. Cel mai important pas: ordinea în care trebuie amestecate ingredientele

Sfaturi Culinare
Secretul lui Sorin Bontea pentru cele mai bune gogoși. Ies exact ca la mama acasă. Cel mai important pas: ordinea în care trebuie amestecate ingredientele
Sorin Bontea a precizat în ce ordine se adaugă ingredientele

Gogoșile pufoase, cu aromă de copilărie, sunt un desert iubit de toată lumea. Chef Sorin Bontea dezvăluie secretul pentru gogoși perfecte, exact ca cele făcute de mame și bunici: respectarea ordinii corecte în care sunt amestecate ingredientele. Deși rețeta pare simplă, fiecare pas joacă un rol esențial pentru a obține un aluat aerat și gogoși fragede. Iată cum trebuie să procedezi pentru un rezultat spectaculos!

Cum faci cele mai pufoase gogoși, pas cu pas

Totul începe cu activarea drojdiei, un proces esențial pentru ca aluatul să crească frumos. Într-un bol, se încălzește ușor laptele, astfel încât să fie călduț, nu fierbinte. Se adaugă zahărul și drojdia, amestecând ușor pentru a se dizolva. În această compoziție se adaugă și coaja rasă de portocală și lămâie, pentru o aromă delicată. Se lasă deoparte timp de 10 minute, până când maiaua începe să facă bule, semn că drojdia s-a activat.

După ce drojdia este activă, se adaugă puțină sare, esență de vanilie pentru un plus de aromă, untul topit și ouăle. Acest amestec trebuie mixat bine, folosind un robot de bucătărie sau un mixer cu palete pentru aluat, până când compoziția devine omogenă.

Acum vine momentul să adăugăm făina, treptat, amestecând constant. Frământarea este esențială: trebuie să continuăm până obținem un aluat elastic și nelipicios. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adăugăm puțină făină, dar fără exces, pentru a păstra textura pufoasă a gogoșilor.

După ce aluatul este frământat bine, se transferă într-un bol uns cu puțin ulei și se acoperă cu un prosop curat sau folie alimentară. Se lasă la dospit într-un loc călduț, aproximativ o oră, până când își dublează volumul. Acest pas este esențial pentru a obține gogoși pufoase și bine aerate.

Cum se prăjesc corect gogoșile

Când aluatul este dospit, se transferă pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu sucitorul până ajunge la o grosime de 1 cm. Se decupează gogoșile folosind o formă rotundă sau un pahar. Pentru un aspect clasic de gogoși cu gaură, se poate folosi și un dop de sticlă în mijloc.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, se încinge ulei din abundență, astfel încât gogoșile să plutească. Temperatura ideală este de 170-180°C – dacă uleiul este prea rece, gogoșile vor absorbi ulei și vor deveni uleioase; dacă este prea fierbinte, se vor rumeni prea repede la exterior și vor rămâne crude la interior. Se prăjesc pe rând, câte 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și pufoase.

Se scot pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și se servesc presărate cu zahăr pudră sau umplute cu cremă, gem sau ciocolată.

 

Parteneri
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Redactia.ro
Poveștile de viață ale trei mari actori cu origini românești. Ei au cucerit marile scene ale lumii!
Click.ro
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Încet, încet totul se află! „Am copilărit la Gara de Nord. Acolo, dacă nu stăteai cu băieții, nu erai, nu existai. Ușor le reduc, dar nu le-am redus de tot”. Dezvăluirea neașteptată făcută de Victor Ponta la TV!! Motivul neștiut care a contribuit la divorțul lui de Daciana Sârbu
Unica.ro
Pensionarii care primesc de două ori bani în aprilie. Datele exacte la care vor fi virate sumele
EVZ.ro
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Spynews
Regulă nouă privind suspendarea și retragerea permisului de conducere. Se aplică în toate statele UE
Capital.ro
Uite ce vilă superbă are Andreea Esca, știrista cu cel mai mare salariu din România! Vedeta PRO TV locuiește într-o fortăreață cu ponton și e vecină cu milionarii României. Ieșire la lac, foișor, intimitate, bun gust
Avantaje
1.370 de lei în plus la pensie. Milioane de români vor beneficia imediat
Mediaflux
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Spynews.ro
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
Realitatea.net
Jador a confirmat că va deveni tătic. Cum arată burtica de gravidă a Oanei Ciocan. Cei doi radiază de fericire!
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro