Procurorii ce instrumentează Dosarul Revoluției susțin că până la execuția Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, ce a avut loc pe data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a lor.
De altfel, procurii au refăcut succesiunea evenimentelor de la UM 01417 Târgoviște, locația unde se afla cuplul Ceaușescu începând cu după amiază zilei de 22 decembrie 1989.
„Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice.
Au fost realizate progrese notabile pentru înţelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate şi anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acţiune cât şi din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de aşteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii şi eventualele complicităţi în realizarea acesteia”, a spus procurorul Marian Lazăr, potrivit Gândul.ro.
De menționat este că procesul și execuția cuplului Ceaușescu au avut loc în circumstanțele evenimentelor revoluționare din România, care s-au desfășurat între 16 și 25 decembrie 1989.
Astfel, după mitingul eșuat din 21 decembrie 1989, revoluția a cuprins și capitala țării, Bucureștiul. De asemena, au avut loc demonstrații împotriva regimului, la care forțele de ordine au răspuns cu represalii, chiar și focuri de armă și rafale asupra manifestanților, ucigând cca. 50, rănind mai multe zeci, dar și arestând peste o mie de persoane.
În ciuda acestor represalii, populația din București, mai ales muncitorii de pe marile platforme industriale, au reluat demonstrațiile a doua zi, începând să se adune cu sutele de mii pe străzile orașului, apoi în piața din fața clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Aici, după sinuciderea ministrului apărării, pe nume Vasile Milea, în jurul orei 9:30, ședința Comitetului Politic Executiv grabnic convocată nu a reușit să acționeze rapid și eficient, iar noul ministru al apărării, Victor Atanasie Stănculescu s-a desolidarizat și acesta de cuplul dictatorial.
Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, ea a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă. Înaintea execuției, Elena Ceaușescu a afirmat, fiind astfel pusă în față cu executarea separată a fiecăruia și referindu-se la soțul ei: „Împreună am luptat, să murim împreună!” Ei au fost legați forțat la mâini, lucru față de care au protestat vehement. Mai mult decât atât, în drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a spus „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”, apoi a strigat: „Moarte trădătorilor!”, intonând câteva versuri din Internațională.