Secretul celui mai bun gem de gutui. Ingredientele care nu trebuie să lipsească

Secretul celui mai bun gem de gutui. Ingredientele care nu trebuie să lipsească
Rețettă extraordinară de gem de gutui

Toamna este una mult așteptată de gospodinele care adoră să-și prepare singure bunătățile pentru cămară. Cum să faci cel mai bun gem de gutui? Este un fruct extrem de potrivit pentru pus la borcane.

Rețetă pentru gem de gutui

Mulți dintre români au obiceiul de a-și face bunătăți pentru cămară care să-i încânte pe toată perioada sezonului rece. Este sezonul gutuilor care de fel nu sunt preferate de mulți pentru a fi mâncate ca atare din cauza texturii aspre și a aromei destul de acrișoare.

Cu toate astea, gutuile sunt perfecte pentru dulceață și gem. Cu siguranță toți românii au mâncat cel puțin o dată în viață în special în copilărie un astfel de preparat alături de gogoși proaspăt făcute, langoși sau renumitele frigănele.

Gemul de gutui este adesea cunoscut în cele mai multe zone drept marmeladă naturală. În funcție de obiceiurile casei, aceasta poate să fie cu o textură de pastă sau poate avea fructul tăiat în bucăți mai mari.

  • Ingrediente:

1,5 kg gutui;
O lămâie;
750 g zahăr;
½ baton de vanilie;
2-3 cuișoare sau scorțișoară.

Mod de preparare

Spală bine gutuile și taie fructele felii, ulterior curăță-le de semințe. Nu trebuie să decojești coaja. Pune-le mai apoi într-un litru de apă rece alături de zeama de la lămâie care previne astfel oxidarea lor. Pune vasul pe foc pentru 10 minute din momentul în care apa a ajuns în punctul fierberii.

Ulterior, strecoară zeama și păstrează doar fructele care sunt deja moi. Zeama în care au fiert se poate păstra pentru o altă rețetă de peltea, dacă nu vrei să o arunci. Pune gutuile într-un vas, adaugă zahărul alături de 100 ml de apă și pune totul la fiert.

Amestecă treptat și lasă la fiert până când compoziția începe să fiarbă. Între timp, adaugă și vanilia pentru un gust deosebit. Lasă gemul la fiert pentru 20-30 de minute și uită-te la el continuu pentru a nu se lipi.

Amestecă periodic și vei observa cum el scade văzând cu ochii. Aceeași rețetă este folositoare și în cazul altor fructe, dar trebuie să ai grijă la cantitatea de zahăr adăugată pentru că altele nu au nevoie de atât de mult îndulcitor. 

Ai mai jos lista de ingrediente pentru rețeta fără zahăr în care este nevoie să pui mere pentru a balansa gustul. Urmează pașii de mai sus pentru un preparat delicios pe care familia îl va adora.

  • Ingrediente pentru rețeta fără zahăr:

1,5 kg gutui;
1 kg mere foarte dulci;
100 ml apă.