Cozonacul este desertul tradițional românesc nelipsit de la masa de Paște. Acest desert, cu arome bogate și textură pufoasă, face senzație de fiecare dată. Dacă vreți să încercați ceva nou de sărbătorile pascale, puteți face cozonac cu ciocolată. Este absolut delicios și se face cu ingrediente puține. În continuare vă prezentăm Secretul celui mai bun cozonac cu ciocolată. Rețeta care va impresiona pe toți invitații!
Cozonacul este desert dulce, cu umplutură dulce și miez pufos. Gospodinele îl prepară după preferințe, umplut cu rahat, nucă, stafide, mac, până la cremă de ciocolată, cremă de vanilie sau fructe uscate. Dacă nu știați, cozonacul este împrumutat de la desertul bulgăresc numit kozunak, combinat cu celebrul panettone de la italieni.
În țara noastră, cozonacul poate prepara după rețete inventate de gospodine, cu diverse umpluturi de gem, dulceață, cacao, rahat, împletiți sau simpli. Pe vremuri, grecii obișnuiau să pregătească un desert numit plakous. Aluatul era dulce, umplut doar cu miere și nuci. După ce a apărut drojdia, rețetele s-au îmbunătățit și au apărut mai multe și destul de diversificate. Spre exemplu, în Evul Mediu se făcea un desert asemănător cu cozonacul, dar era umplut doar cu fructe uscate, pentru a rezista mai mult. În zilele noastre, cozonacul se prepară din făină, drojdie, lapte, ouă și unt. Umplutura este una clasică: nucă și cacao, stafide, mac sau rahat.
Vezi și: Cu ce să amesteci nuca pentru cozonac. Două ingrediente transformă rețeta ta de Paște
În 2024, creștinii sărbătoresc Paștele pe 5 Mai. Mesele festive de sărbătoare nu sunt complete fără celebrul cozonac. În această perioadă, gospodinele s-au pregătit ca la carte pentru a pregăti acest desert tradițional. Majoritatea îl prepară simplu, cu umplutură din cacao, nuci sau rahat.
Vezi și: De ce se lipesc cozonacii și pasca de tavă. 99% dintre gospodine uită să facă asta
Totuși, mai există și alte combinații! Pe lângă cozonacii cu rahat și cei cu nucă și stafide, puteți opta și pentru cozonac cu ciocolată. Iată de ce trebuie să țineți cont pentru a-i prepara! Înainte de a vă apuca de treabă, trebuie să știți care este ingredientul secret pentru un cozonac cu ciocolată pufos și gustos. Se recomandă folosirea ingredientelor la temperatura camerei, astfel că înainte cu aproximativ 2 ore de începerea rețetei le puteți scoate de la rece. În plus, alegerea produselor de calitate va face aluatul să crească cât mai frumos. O ciocolată bună va face mult mai gustos și delicios acest cozonac. Mai jos aveți rețeta completă de cozonac cu ciocolată!
Prima dată se formează maiaua din laptele călduț încălzit cu vanilia, drojdia și zahărul tos și cel pudră. Amestecă totul bine și acoperă bolul pentru 10 minute. După cele 10 minute, ar trebui ca maiaua să se fi umflat. Vei observa un fel de spumă la suprafață, iar ăsta este un semn că drojdia s-a activat. Adaugă apoi esențele, untul topit, gălbenușurile, coaja rasă de portocală și lămâie și un praf de sare.
Apoi, adaugă făina și frământă totul pe blatul de lucru până ce aluatul ți se dezlipește de mâine. Fă mișcări ample prin care să încorporezi aerul în aluat. După ce ai frământat, acoperă bolul cu un prosp curat și lasă-l într-un loc călduț timp de o oră. Ar trebui să își dubleze volumul. În acest timp, poți pregăti umplutura. Topește untul și apoi adaugă ciocolata mărunțită bine. Adaugă apoi cacaua și zahărul și amestecă cu telul. Pune și esența de vanilie și lasă deoparte la răcit.
Împarte aluatul în două bucăți egale, pe blatul de lucru. Încinge cuptorul la 180 de grade și pregătește-ți tăvile de cozonac, tapetându-le cu hârtie de copt. Din prima bucată de aluat vei face două părți egale, pe care le vei întinde pe masă și le vei unge cu cremă.
Apoi rulează-le ca pe o rulată și împletește-le între ele. Transferă ambii cozonaci în tăvi și lasă-i la crescut măcar 30 de minute. Unge-i cu amestecul de lapte și gălbenuș de ou apoi presară zahăr brun deasupra. Lasă-i în cuptor cam 20 de minute la 170 de grade, apoi scade temperatura la 150-160 și mai lasă-i încă 40 de minute. Când îi scoți, îi lași să se răcească în tăvi, apoi îi scoți și nu îi tai decât după ce s-au răcit complet.
Vezi și: Câtă drojdie se pune la un kilogram de făină pentru cozonac. Aşa te asiguri că va creşte frumos