Fie că vorbim de sărbătorile pascale, fie de cele de iarnă, cozonacul este nelipsit de pe msa românilor, iar pe lângă asta, mai ales în perioada Paștelui, pasca este un preparat nelipsit. Dar, din varii motive, unele gospodine fac o anume grșeleaă, după care se întreabă de ce se lipesc cozonacii și pasca de tavă. Aflăm împreună motivul, în cele ce urmează.
Pe când eram mici, și ne petreceam perioade lungi la bunici, mirosul de cozonac, mai ales în perioada sărbătorilor, este una din acele amintiri de care nu ai cum să scapi, nici dacă vrei.
De fiecare dată când simțim acest miros, cel puțin unii dintre noi, ne aducem aminte de acele timpuri, dar și de ce poți găti la masa de Paște. În aceași măsură, și pasca este un preparat pe care bunicile îl făceau în apropierea Paștelui, iar rețelele sunt variate.
Deși mulți aleg în aceste zile să cumpere, nu este nimic mai frumos decât mirosul de cozonac și pască, făcute în casă, pentru masa de Paște. Dar, și nu de puține ori, se întâmplă uneori ca lucrurile să nu iasă așa cum și-ar fi dorit gospodinele, mai ales când se lipesc de tava de copt.
Când vine vorba de aceste două preparate, în mod clar procesul final, până la a devenit acel preparat delicios, este coacerea. Iar asta, după cum bine știm, se face în tăvi de copt, băgate la cuptor.
Dar, stai!, ai uitat ceva, iar asta va duce la lipirea cozonacului și a pascăi de tavă. Știi care este motivul? De ce se lipesc cozonacii și pasca de tavă?
Dacă nu ți-ai dat seama, sau dacă ai uitat, îți spunem noi. Motivul pentru care asta se întâmplă în 99% din cazuri, este că ați utiat să ungeți tăvile fie cu puțin ulei, fie cu puțin unt, înainte de pune foaia de copt în tavă.
Este foarte important acest pas, mai ales dacă vrei să-ți iasă cele două preparate exact ca pe vremea bunicii.
Și pentru că tot am vorbit de ele, mai mult ca sigur că ai o rețetă a ta, specială, chiar de la bunicii tăi, dar pe lângă asta, mai trebuie să știi că există și alte rețete simple de cozonaci și pască, precum este reţeta mănăstirească de cozonac de Paşte, dar și rețeta vedetei Teo Trandafir de pască fără aluat.
Ar fi cazul, măcar din curiozitate să încerci și aceste rețete, nu ai nimic de pierdut, ba dimpotrivă, de câștigat. În rest, Poftă bună și Sărbători Fericite!