Papanașii, acest desert delicios și asociat cu bucătăria românească, au un secret bine ascuns, pe care puține gospodine îl știu. Gustul dulce și textura pufoasă fac din papanași un deliciu. Fie că optezi pentru tradițional, fie că încerci rețete moderne și inovatoare, secretul e același! Iată ce trebuie să presari în aluat, de fapt.
Dacă și ție îți plac papanașii, ei bine, există multe variante de preparat. Unii adaugă stafide sau esență de vanilie în aluat, iar alții înlocuiesc dulceața cu sosuri de ciocolată. Există diferențe și în funcție de zona în care se prepară aceștia. Dacă în zona Ardealului papanașii se fierb și se servesc cu sos de smântână, în zona Moldovei și în alte regiuni din țară papanașii se prăjesc și se mănâncă cu dulceață de afine și cu sos de smântână.
Găluștele de papanași se prepară dintr-un aluat în care se pune brânză de vaci, ouă și făină. Aluatul este în formă de găluște rotunde, prăjite în ulei până ce devin aurii și crocante la exterior, dar pufoase la interior. Un secret este să nu pui zahăr în aluat, deoarece zahărul înmoaie compoziția și se va împrăștia la prăjire. Un alt secret extrem de important este brânza aleasă. Ea trebuie să fie neapărat proaspătă și grasă, din lapte de vacă. În plus, înainte de a o încorpora în papanași, brânza trebuie bine scursă, adică măcar o oră să stea în tifon. Altminteri, vei adăuga multă făină, iar papanașii vor fi duri.
Amestecă într-un bol brânza de vaci scursă bine, ouăle, sarea și coaja de lămâie, până ce obții o compoziție omogenă. Se cerne apoi făina într-un castron și se amestecă cu o lingură rasă de praf de copt. Se transferă apoi făina în bolul cu amestecul cu brânză de vaci. Toate ingredientele se amestecă până se formează un aluat moale și ușor lipicios. Se acoperă aluatul cu folie alimentară și se pune la frigider pentru o jumătate de oră.
Se iau apoi porții mici de aluat și se formează găluște rotunde. Se încinge bine uleiul într-o tigaie adâncă și se prăjesc papanașii până devin aurii pe ambele părți. Se scot papanașii pe un șervețel și se servesc calzi cu smântână și dulceață de afine.