Românii sunt gurmanzi și pofticioși, cei mai mulți dintre ei neputând să reziste în fața unei tentații culinare dulci, precum o felie de tort, o prăjitură, ciocolată, plăcinte sau alte merinde delicioase. Care sunt cele mai populare deserturi românești.
De cele mai multe ori, atunci când vine vorba de a alege desertul favorit, românii aleg să guste o plăcintă cu mere, tort de ciocolată, papanași sau celebrul cozonac, vedeta sărbătorilor de iarnă sau pascale.
Fără îndoială, unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale îl reprezintă papanașii. Gogoși delicioase, acoperite cu smântânăc cremoasă și dulceață de vișine, afine sau alte sortimente gustoase, ce poate fi mai bun de atât?
Deși în cele mai multe restaurante cu specific tradițional papanașii sunt listați la deserturi românești, potrivit celor de la Historia, preparatul pe bază de gogoși nu și-ar avea originile în România sau Moldova.
Mai degrabă, studiile arată că papanașii ar proveni din Imperiul Austro-Ungar. Deși acest preparat delicios este serviți doar pe teritoriul României, o legendă din Danemarca spune așa:
„Un căpitan de vas, încercând să struneasca cârma navei în timp ce mânca o gogoașă, probabil luat prin surprindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spițele cârmei ca să își poată folosi ambele brațe și a salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.”, relatează sursa citată.
Față de gogoșile simple, papanașii au în compoziția lor brânză de vaci și se prepară cu smântână dulce, gem sau dulceață de fructe, după preferințe.
Alte deserturi tradiționale românești sunt colacii, turtele, și cozonacii. Cei din urmă reprezintă vedetele sezonului rece, tronând pe masa de Crăciun, alături de sarmale, friptură, salată de boeuf și piftie.
Cozonacii se pot umple, în funcție de gust, cu nucă, stafide, rahat turcesc sau cacao. Sunt absolut delicioși. Pe același principiu se prepară și pasca, cu ocazia sărbătorilor pascale, un fel de cheesecake tradițional românesc.
Pe lângă faimoasa plăcintă cu mere, preferata tuturor românilor, coliva este o altă regină a deserturilor românești. Deși se prepară, de obicei, cu ocazia unor evenimente neplăcute, coliva este dulce și gustoasă, fiind un preparat pe bază de grâu și nuci.
Un alt desert tradițional autohton preferat de români îl reprezintă mucenicii. Aceștia se prepară în două moduri, după rețeta oltenească, din aluat nedospit, fierți și cu scorțișoară, sau după rețeta moldovenească, din aluat dospit, crescut, unși cu miere și nucă.
Citește și Cum faci cel mai rapid cozonac de sărbători, fără frământare. E ideal dacă ești pe grabă