Castraveții murați în oțet sunt preferați de multe persoane, fiind o alegere bună pentru o tocăniță de porc cu cartofi piure, dar și alături de alte preparate culinare.
Ei sunt buni și pentru sănătate, deoarece ajută digestia, întăresc sistemul imunitar, îți dau energie și sunt foarte buni antioxidanți. Te ajută, de asemenea, și dacă vrei să slăbești, iar potrivit unor specialiști, ei pot ajuta chiar și la prevenirea cancerului de colon. Iată, așadar, o rețetă simplă de castraveți murați în oțet.
– 5 kilograme castraveți
– 1 litru oteț
– 3 litri apă
– 3 linguri sare ( 1 lingură de sare la 1 litru de apă)
– 6 linguri de zahăr (2 linguri de zahăr la un litru de apă)
– 3 bucăți usturoi ( 2-3 căței într-un borcan)
– 1-2 bucăți ceapă tăiată în patru (opțional)
– 5 rădăcini de hrean
– 2 lingurite piper boabe
– 10 lingurițe piper boabe
– 10 frunze de dafin
– 3 fire de mărar uscat
În primul rând, trebuie să alegeți întotdeauna castraveți proaspeți, mici și fermi. Trebuie să vă asigurați și că borcanele în care veți pune castraveții sunt bine spălate. Dacă refolosiți recipiente mai vechi, trebuie să le spălați în mai multe rânduri de ape. Apoi, castraveții trebuie spălați cu apă rece, pentru a nu rămâne pe ei diverse impurități.
Pregătiți masa de lucru și așezați borcanele în ordine. Puneți apoi mărarul uscat în borcane, castraveții trebuie aranjați frumos în borcane, ca să încapă mai mulți. După ce ați pus castraveții în borcane, inserați în spațiile rămase hreanul tăiat pe lungime. Deasupra se pun mărarul și boabele de muștar. Apoi, într-o oală mare se pune la fiert saramura formată din apă, oțet, sare, zahăr, boabele de piper și frunzele de dafin. Dar atenție: abia după ce fierbe și o lăsați să dea câteva clocote, trebuie turnată în borcane, peste castraveți. După ce acestea au fost umplute, ele se pot închide cu capace.
Borcanele închise se pun la fiert într-o cratiță mare în care se pune apă. Să aveți grijp ca pe fundul recipientului să mai puneți și câteva cârpe sau bucăți de hârtie, în strat suficient de gros. Deoarece, din cauza focului, borcanele se pot crăpa. Din momentul în care apa începe să fiarbă, lăsați cratița pe foc 15 minute. Vă veți da seama când se termină această etapă în momentul în care castraveții își vor schimba culoarea, devenind mai deschisă. După ce etapa s-a încheiat, scoateți fiecare borcan și verificați să nu fie spart. Atenție și la capac, deoarece acesta trebuie să închis ermetic.