Românii sunt adepții murăturilor, iar cel mai mult iubesc varza murată și castraveții în oțet. Cum să deraiezi puțin de la veșnicele rețete ale noastre și să oferi oaspeților alte delicii? Rețeta bulgărească pentru castraveți în oțet e tot ce ai nevoie!
Castraveții murați sunt preferații tuturor. Aceștia merg de minune cu preparatele românești, se pun ușor, iar mereu sunt opțiunea cea mai simplă pentru o cină în dreptul felului doi. Dacă vrei să încerci ceva nou și să lași deoparte rețeta veșnică a noastră pentru castraveți murați, ai la îndemână rețeta bulgărească a legumelor. Aceștia vor ieși crocanți și foarte aromați, perfecți pentru oaspeții pe care îi ai la masă. Ai mai jos ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare!
Ingrediente
12 kg castraveti
sare de muraturi(23 lingurite cu varf)
zahar(46 lingurite)
otet aproximativ 1,4 litri
4-5 cepe
2 morcovi(optional)
boabe de mustar
piper boabe
23 de borcane de 800 si 900 ml( atatea am folosit eu).
Mod de preparare:
Spală castraveții și lasă-i la scurt, iar între timp spală și morcovul și ceapa. Ceapa taie-o solzișori și morcovul rondele. Așează castraveții în borcane și pune printre ei bucățile de ceapă și morcov. La fiecare borcan adaugă o linguriță de sare, 2 lingurițe de zahăr și 60 de ml de oțet (4-5 linguri). Pune câte o lingură cu boabe de muștar și 6-7 boabe de piper. Completează cu apă și sigilează bine de tot borcanele, astfel riști să-i regăsești stricați. Pune totul la foc mic în vase mari preț de 15-20 de minute, iar mai apoi lasă borcanele să se răcorească până a doua zi.
„Pentru a beneficia de toate aceste efecte terapeutice, este ideal să consumați castraveţi muraţi în apă cu sare (în saramură). Cei puşi în oţet au efecte terapeutice scăzute. De asemenea, sunt recomandaţi castraveţii muraţi făcuţi în casă, fără preparare termică şi fără aditivi artificiali. Foarte important este şi ca sarea folosită să fie neiodată, astfel încât iodul adăugat artificial să nu interacţioneze negativ cu ingredientele naturale. Este total contraindicată folosirea recipientelor de plastic – acizii naturali formaţi pot extrage foarte uşor substanţe toxice din masele plastice, rezultând murături mai degrabă toxice, decât cu efecte terapeutice; se recomandă recipientele de sticlă, ceramică sau lemn. Pentru întreţinerea sănătăţii, se consumă 300 grame de castraveţi muraţi, zilnic. Se beau 1,5 litri de apă pe zi, astfel încât rinichii să nu fie deloc afectaţi de surplusul de sare pe care trebuie să îl elimine” (Sursa: avantaje.ro)