Care este secretul cartofilor pai fără pic de ulei? Poți să mănânci mai des felul tău preferat! Trebuie preparați în câțiva pași mai speciali. Ce trebuie să le faci ca să se gătească perfect și să nu se lipească între ei?
Cartofii prăjiți sunt plăcerea vinovată a multora. Aceștia se consumă în diverse forme la restaurante de tip fast-food, la tonete de pe stradă, în restaurante clasice și desigur că sunt prezenți în toate casele măcar o dată pe săptămână.
Nu sunt extrem de sănătoși pentru că sunt prăjiți într-o baie de ulei tocmai pentru a fi aromați și crocanți. Specialiștii nu recomandă să îi consumi foarte des, iar atunci când o faci să găsești o opțiune mai sănătoasă de a-i prepara.
„Sa recunoastem: e foarte greu sa ne oprim din a manca astfel de lucruri. Alimentele bogate in grasimi si in carbohidrati dau, de multe ori, dependenta. Cartoful prajit pe care il mancati este foarte diferit de cartoful din care a venit.
Cartofii prajiti implica uleiul si sarea, precum si indepartarea celei mai sanatoase parti din cartof: coaja, unde gasim cele mai multe fibre si substante nutritive. Avem o leguma bogata in amidon, imbibata in ulei, iar ceea ce ramane este un aliment fara valoare nutritionala”, explica Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland Clinic Wellness Institute, conform medlife.ro.
Ai la îndemână varianta de a-i pregăti la cuptor. Trebuie să ai grijă să respecți pașii pentru ca ei să nu se usuce prea rapid. Este necesar să îi ungi cu albuș de ou amestecat cu diverse condimente pentru a nu rămâne tari atât la interior, cât și la exterior.
Poți bate câteva albușuri într-un bol mare, iar alături să pui boia iute/dulce, rozmarin, sare/piper sau condimente speciale pentru cartofi prăjiți. Poți să găsești asemenea plicuri direct la supermarket-uri sau poți să îți prepari singur amestecul.
Combină toate fâșiile cu albuș de ou și pune mai apoi cartofii în tavă. Ai grijă să aibă spațiu între ei ca să nu se lipească și să fie inestetici sau nefăcuți. Este necesar să întorci cartofii după 12 minute de coacere la 220 de grade Celsius.
Poți să îi fierbi puțin înainte de a-i da cu condimente pentru ca ei să aibă o textură mai pufoasă în interior și crocantă în exterior. În modul acesta poți proceda și cu cartofii tăiați în patru sau în șase ori cu cartofii noi pentru garnitură.
3-4 cartofi mari sau mijlocii
Condimente după gust ( eu am folosit boia de ardei iute, usturoi granulat si câteva frunzulițe de pătrunjel verde)
sare si piper după gust
2 albușuri de ou