Te-ai gândit vreodată ce semnificație are boneta chefilor bucătari? Pălăria specifică așilor în arta culinară are 100 de pliuri și nu se dă jos de pe cap, în timp ce gătesc. De ce este de culoare albă și de unde provine acest obicei de a o purta. Explicațiile sunt incredibile.
Cu siguranță ai observat, prin filme sau realitate, că chefii bucătari poartă o pălărie albă caracteristică, în formă de ciupercă. Aceasta se numește toque blanche, este confecționată din bumbac plisat la bază și și-a făcut prima apariție în secolul al IX-lea.
Bucătarul francez Antoine Carême este cel care a inventat-o, cheful lucrând în slujba curții lui George al IV-lea al Regatului Unit. Cu toții știm că în bucătărie crește temperatura, atunci când ne apucăm de gătit.
De aceea, bucătarul regelui a creat această tocă albă, cu scopul de a evita ca părul și picăturile de sudoare care-i curgeau de pe obraji să pice pe veselă.
Un lucru interesant este legat de pliurile bonetei. Potrivit legendelor, pălăriile pot avea până la 100 de falduri, acest lucru fiind strâns legat de priceperea chefului bucătar.
Mai exact, dacă toca are mai multe pliuri, înseamnă că bucătarul este un bun profesionist, extrem de talentat, iar numărul de falduri ar reprezenta numărul de rețete pe care cheful le cunoaște și le stăpânește.
Chefii care aveau bonete cu 100 de pliuri erau considerați a fi maeștri bucătari și se spunea că specialiștii cunoșteau nici mai puțin de 100 de rețete pentru un anumit aliment, precum carnea de pui sau oul.
Această idee s-a aplicat și înălțimii pălăriei. Cu cât borul pălăriei era mai înalt, cu atât bucătarul era mai iscusit și avea mai multe cunoștiințe în arta culinară.
Cheful francez Marie Antoine Carême, unul dintre cei mai mari bucătari ai anilor 1800, ar fi purtat o bonetă albă înaltă de 45 cm, pălăria fiind atât de impunătoare, încât ar fi avut nevoie de suport din carton.
În zilele noastre, boneta albă nu mai este un articol de îmbrăcăminte standard pentru marii chefi bucătari, însă continuă să arate un devotament special față de bucătărie și respect pentru arta culinară.