01 apr. 2022 | 09:32

Secretul bonetelor bucătarilor s-a aflat. De ce au maximum 100 de pliuri, de fapt

Diverse
Secretul bonetelor bucătarilor s-a aflat. De ce au maximum 100 de pliuri, de fapt
Secretul bonetelor bucatarilor s-a aflat. De ce au maximum 100 de pliuri, de fapt

Te-ai gândit vreodată ce semnificație are boneta chefilor bucătari? Pălăria specifică așilor în arta culinară are 100 de pliuri și nu se dă jos de pe cap, în timp ce gătesc. De ce este de culoare albă și de unde provine acest obicei de a o purta. Explicațiile sunt incredibile.

Ce înseamnă cele 100 de pliuri din boneta bucătarilor

Cu siguranță ai observat, prin filme sau realitate, că chefii bucătari poartă o pălărie albă caracteristică, în formă de ciupercă. Aceasta se numește toque blanche, este confecționată din bumbac plisat la bază și și-a făcut prima apariție în secolul al IX-lea.

Bucătarul francez Antoine Carême este cel care a inventat-o, cheful lucrând în slujba curții lui George al IV-lea al Regatului Unit. Cu toții știm că în bucătărie crește temperatura, atunci când ne apucăm de gătit.

De aceea, bucătarul regelui a creat această tocă albă, cu scopul de a evita ca părul și picăturile de sudoare care-i curgeau de pe obraji să pice pe veselă.

Un lucru interesant este legat de pliurile bonetei. Potrivit legendelor, pălăriile pot avea până la 100 de falduri, acest lucru fiind strâns legat de priceperea chefului bucătar.

Mai exact, dacă toca are mai multe pliuri, înseamnă că bucătarul este un bun profesionist, extrem de talentat, iar numărul de falduri ar reprezenta numărul de rețete pe care cheful le cunoaște și le stăpânește.

Chefii bucătari erau considerați cu atât mai experimentați

Chefii care aveau bonete cu 100 de pliuri erau considerați a fi maeștri bucătari și se spunea că specialiștii cunoșteau nici mai puțin de 100 de rețete pentru un anumit aliment, precum carnea de pui sau oul.

Această idee s-a aplicat și înălțimii pălăriei. Cu cât borul pălăriei era mai înalt, cu atât bucătarul era mai iscusit și avea mai multe cunoștiințe în arta culinară.

Cheful francez Marie Antoine Carême, unul dintre cei mai mari bucătari ai anilor 1800,  ar fi purtat o bonetă albă înaltă de 45 cm, pălăria fiind atât de impunătoare, încât ar fi avut nevoie de suport din carton.

În zilele noastre, boneta albă nu mai este un articol de îmbrăcăminte standard pentru marii chefi bucătari, însă continuă să arate un devotament special față de bucătărie și respect pentru arta culinară.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Capital.ro
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro