S-ar putea să fii surprinsă să afli că roșiile conservate sunt mult mai bune decât cele promovate ca fiind proaspete – cel puțin 92% din timp. Restul de opt procente este reprezentat de tomatele cultivate în mediul urban, fără a se afla sub acțiunea substanțelor chimice, în condiții 100% naturale.
În orice caz, este important să înțelegi că există mai multe tipuri de conserve de roșii, dintre care cele mai populare sunt cele tăiate cuburi, zdrobite sau sub formă de piure. În materialul de astăzi îți vom explica ce reprezintă fiecare tip de conservă de roșii și cum poate fi folosită cel mai bine.
După ce roșiile au fost decojite, se taie în cuburi de dimensiuni medii. Ele sunt în stare nefiartă, prezentând semințe, aspect ce le face potrivite mai ales pentru super, sosuri grosiere și tocane.
Roșiile cuburi la conservă conțin, de obicei, clorură de calciu, ceea ce le ajută să se mențină tari pe parcursul comercializării lor. Totuși, fiind tăiate în forma amintită, se protejează oarecum de descompunerea completă în momentul în care sunt fierte.
Roșiile zdrobite sunt roșii întregi decojite care au fost măcinate într-o consistență grosieră, încă nefierte, prezentând semințele, dar fără procesare ulterioară implicată. Și din moment ce nu trebuie să-și mențină forma întreagă, nu conțin clorură de calciu, spun specialiștii.
E bine să ai conserve de roșii zdrobite la îndemână când vrei să prepari sos pentru paste. Dacă vrei ca sosul de roșii să fie mai neted, îl poți transforma într-un piure. Dar, dacă lași roșiile în forma lor zdrobită, bucățile grosiere se vor descompune în timpul procesului de preparare.
Piureul de roșii, fie el și la conservă, este în realitate primul produs de tomate care a fost gătit. Ulterior, a fost strecurat, ceea ce înseamnă că nu prezintă semințe. Știai că piureul de roșii este punctul de plecare pentru prepararea pastei de tomate, care se obține prin fierberea celui dintâi?
Când se fierbe piureul de roșii, până la 80% din conținutul de apă al alimentului este eliminat, acesta luând forma pastei de roșii.
Unele sortimente de piure de roșii sunt, de fapt, pastă de roșii care a fost reconstituită prin adăugare de apă. Această apă adăugată are tendința de a se separa de piure, când produsul este încălzit. Detaliul în cauză nu poate fi verificat când cumperi conserva de piure, ci îl remarci abia când îl folosești la gătit.