06 apr. 2024 | 17:58

Ce să faci cu roșiile ca să nu se mai crape, de fapt. Trucul grădinarilor care te ajută mult

Diverse
Ce să faci cu roșiile ca să nu se mai crape, de fapt. Trucul grădinarilor care te ajută mult
De ce crapă roșiile?

Indiferent dacă sunteți grădinari începători sau un profesionist în agricultură, există întotdeauna posibilitatea ca roșiile din grădină să se crape. Unele tomate se sparg înainte de a fi recoltate, dar v-ați întrebat de ce oare? În materialul următor vă arătăm de ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie să faceți cu roșiile ca să nu se mai crape!

De ce crapă roșiile?

Roșiile sunt printre cele mai cultivate și mai comercializate legume, însă agricultorii se confruntă adesea cu tomatele crăpate. Majoritatea roșiilor nu se crapă doar atunci când sunt deja coapte, ci și înainte, când încă sunt crude. O recoltă bună este dorința fiecărui gospodar, dar mai apar și probleme când vine vorba de cultivarea roșiilor.

Conform experților, roșiile crapă din cauza faptului că nu sunt udate regulat sau primesc prea multă apă după o perioadă de secetă. Umezeala se poate menține pe plante mult timp, iar acest lucru este contraindicat. În plus, o ploaie torențială ar putea cauza spargerea tomatelor.

„Roșiile crapă din cauza schimbărilor de temperatură și umiditate, provocând creșterea a acestora”, susține Nikhil Arora, co-fondator și CEO al Back to the Roots.

„Când roșiile se confruntă cu o perioadă uscată, urmată de multă apă (fie de la ploi abundente sau de la irigare), interiorul roșiilor crește rapid, deoarece absoarbe apa, dar pielea nu se poate întinde suficient de repede pentru a se adapta la creșterea bruscă. Acest lucru duce la despicare sau crăpare”, a precizat și Daniel Powers, fondatorul Institutului Botanic, scrie msn.com. 

Există posibilitatea ca roșiile să crape și dacă sunt prea coapte sau soiul lor este predispus la spargere, precum cele cherry. Dacă tomatele cresc în solarii, umiditatea ridicată conduce la crăparea tomatelor.

Vezi și: Unde să nu plantezi niciodată răsadurile de ardei gras. Aşa strici toată recolta, de fapt

Cum rezolvați această problemă

Dacă ați observat că roșiile sunt crăpate, le culegeți din grădină și le puteți consuma, dar să vă asigurați că nu au un miros acru din cauza infiltrații prin crăpătură.

Pentru ca roșiile să nu mai crape, se recomandă ca ele să fie hidratate corespunzător. Plantele trebuiesc udate atât dimineața, cât și seara. Irigarea prin picurare reprezintă cea mai bună alternativă pentru ele, deoarece apa nu ajunge pe frunze, ci doar la rădăcină.

În plus, o aerisire corespunzătoare a solariilor este necesară, de două ori pe zi. Un alt rol important îl are și fertilizarea lor. În procesul de creștere a roșiilor este necesară îngrășămintea, aplicată după câteva reguli. Un truc spune că azotul trebuie oprit treptat, însă puteți folosi magneziu, bor sau potasiu.

„Pentru a preveni despicarea, este important să se mențină o umiditate mai consistentă a solului, udând regulat și evitând schimbările bruște”, mai adaugă Daniel Powers.

Vezi și: Așa îți dai seama dacă roșiile din grădină s-au îmbolnăvit. Cum să ții dăunătorii la distanță

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Umilință uriașă pentru Putin. Ipostazele în care a fost pus
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro