Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună friptură de vită. Va ieși extrem de gustoasă

Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună friptură de vită. Va ieși extrem de gustoasă
Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună friptură de vită. În ce gătește bucătarul carnea.

Dacă nu obișnuiești să gătești mâncăruri pe bază de carne de vită, s-ar putea ca friptura din acest tip de carne să îți pară complicată. Nu este deloc așa, în realitate. Cu o bucată de carne de calitate și câteva condimente poți să obții o friptură de vită foarte fragedă și aromată. Află în rândurile de mai jos care sunt secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună friptură de vită. Cum trebuie să o prepari.

Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună friptură

Friptura de vită este un fel clasic de mâncare, mai simplu de gătit decât probabil ai fi crezut. Pentru a te bucura de o carne fragedă și gustoasă este necesar să ții cont de câteva trucuri care vor face cu adevărat diferența. Celebrul bucătar Cătălin Scărlătescu a împărtășit două dintre secretele sale pentru acest fel de mâncare.

Chef Cătălin Scărlătescu recomandă să prepari friptura de vită într-un vas de lut. Înainte de a-l folosi însă, lasă-l la înmuiat pentru cel puțin câteva ore. După ce pui bucata de carne de vită în acest vas, este obligatoriu să îl acoperi cu capac. Dacă vasul nu are capac, poți să folosești la fel de bine și o bucată de hârtie de copt.

De asemenea, pentru a obține o friptură de vită aromată echilibrat, Chef Cătălin Scărlătescu recomandă ca bucata de carne să fie înțepată în mai multe locuri. Înainte de a băga carnea la cuptor, asigură-te că legumele sunt aranjate în jurul acesteia.

Vezi în rândurile următoare cum poți să prepari simplu și ușor friptură de vită la cuptor. Chef Cătălin Scărlătescu folosește o bucată de carne de vită de aproximativ 250 de grame pentru o singură persoană.

Cum prepari friptură de vită, potrivit lui Chef Cătălin Scărlătescu

Ingrediente:

  • 3-5 linguri de ulei
  • 2 cepe tăiate în felii mari
  • 1/2 rădăcină de ţelină
  • 2 morcovi tăiaţi în felii groase
  • 1 supă de oase de vită sau vin roşu
  • 1 lingură de muştar
  • 1/2 linguriţă de boia
  • 1 linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt
  • 1/2 linguriţă de oregano
  • 1 crenguţă de rozmarin
  • 50 g unt
  • sare (după gust)
  • piper (după gust).

Mod de preparare:

  1. Se leagă bucata de carne cu o sfoară și cu ajutorul unui obiect ascuțit se înțeapă în mai multe locuri.
  2. Se condimentează bucata de carne cu sare și piper.
  3. Se spune carnea condimentată într-o tigaie mare cu ulei, unde se frige pentru circa trei minute pe fiecare parte.
  4. Se amestecă muștarul cu boia, cimbru, oregano și rozmarin.
  5. Se unge carnea care a prins crustă maronie cu amestecul de muștar și condimente pe ambele părți.
  6. Se pune carnea în vasul de lut.
  7. Se pun la sotat ceapa, morcovii și țelina în tigaia în care s-a fript carnea, pentru câteva minute.
  8. Se adaugă supa de oase sau vinul în tigaie și se mai lasă pe foc, la fiert, aproximativ un minut.
  9. Se  toarnă în vasul de lut compoziția din tigaie, aranjând legumele în jurul cărnii.
  10. Se adaugă cubulețe de unt deasupra cărnii din vas.
  11. Se încălzește cuptorul în prealabil la 200 de grade Celsius.
  12. Se introduce în cuptor vasul de lut cu carne, pentru 15 minute.
  13. Se coboară temperatura la 80 de grade Celsius și se lasă friptura în aceste condiții la cuptor, până când devine fragedă.

Când friptura de vită a frăgezit, se scoate bucata de carne pe un platou întins. Sosul cu legume din vasul de lut trebuie strecurat printr-o sită. Legumele se pasirează, după care se amestecă din nou cu sosul de la carne. Se condimentează amestecul în funcție de preferințe. Friptura poate fi consumată alături de diverse garnituri. Poftă bună!