Cum gătești corect carnea de vită, de fapt. Greșeala pe care toți românii o fac îi strică gustul

Cum gătești corect carnea de vită, de fapt. Greșeala pe care toți românii o fac îi strică gustul
Detalii despre cum să gătești corect carnea de vită

O alimentație sănătoasă înseamnă un consum echilibrat de alimente. Baza dietei noastre ar trebui să fie alcătuită atât din produse de origine vegetală, cât și animală. Carnea are importanța ei în alimentație, iar una dintre cele aflate în capul listei recomandate de specialiști este cea de vită. Deși o carne în aparență imprevizibilă, după ce atinge flacăra, se transformă. Ai mai jos indicațiile pentru a o găti perfect.

Sfaturi practice. Cum gătești corect carnea de vită

Carnea de vită trebuie tăiată într-un anumit fel înainte de a fi preparată, acesta fiind unul dintre secretele modului de preparare al acesteia. Trebuie făcută o tăietură plană, perpendicular pe fibrele musculare. În serviciul de restaurant, o singură porție are o masă brută cuprinsă între 120 și 600 de grame. Fripturile de vită sunt făcute la grătar, fie prăjite în tigaie, pe aragaz. Bucățile din coapsă sau coastele se fierb rapid și se servesc întregi.

Timpii de gătire

Timpul de gătit pentru o friptură se bazează pe preferințele personale; timpii mai scurți de gătit păstrează carnea mai suculentă, în timp ce timpii de gătit mai lungi duc la o carne mai uscată și dură, dar reduc îngrijorările cu privire la boli. A evoluat chiar și un vocabular cu privire la gradul în care este gătită bucata de carne de vită.

 • Raw (fraceză: crud)
 • Seared, Blue rare – când exteriorul este rumenit, dar interiorul abia atins de foc. În Statele Unite, acest lucru este denumit uneori și „Negru și albastru” sau „Pittsburgh Rare”. În Germania, acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de „stil englezesc sau sângeros”.
 • Rare (franceză: saignant) – (52 ° C (126 ° F) temperatura miezului) – exteriorul este gri-maroniu, iar mijlocul fripturii este complet roșu și ușor cald.
 • Rar mediu (franceză: entre saignant et à point) – (55 ° C (131 ° F) temperatura de bază) – friptura va avea un centru roz-roșcat. Acesta este gradul standard de gătit la majoritatea steakhouse-urilor, dacă nu se specifică altfel.
 • Mediu (franceză: à point, anglais) – (63 ° C (145 ° F) temperatura miezului) – mijlocul fripturii este fierbinte și complet roz în jurul centrului. Exteriorul este gri-maroniu.
 • Mediu bine făcut (franceză: demi-anglais, entre à point et bien cuit) – (68 ° C (154 ° F) temperatura de bază) – carnea este ușor roz în jurul centrului.
  Bravo (franceză: bien cuit) – (73 ° C (163 ° F) și peste temperatura miezului) – carnea este cenușie-maroniu în centru și ușor carbonizată. În unele părți ale Angliei, acest lucru este cunoscut sub numele de „stil german”.
 • Gătit prea tare (franceză: trop cuit) – (mult mai mult de 90 ° C (194 ° F) temperatura de bază) – carnea este înnegrită în întregime și ușor crocantă.

Sfaturi

 1. Scoate carnea din frigider cu puțin 30 de minute înainte să o gătești, pentru a ajunge la temperatura camerei.
 2. Tapotează carnea cu un șervețel înainte de a o pune în tigaie.
 3. Preîncălzește cuptorul la 240 de grade Celsius și redu temperatura la 200 de grade Celsius când introduci carnea în cuptor.
Urmăriți Playtech.ro și pe