Secretele celui mai longeviv medic din lume. Care sunt cele 11 lucruri pe care le făcea de fiecare dată. Este vorba despre medicul japonez Shigeaki Hinohara, cel mai longeviv medic practicant din lume, care a încetat din viață la vârsta de 105 ani, în anul 2017, la Tokyo. Deși i s-a spus frecvent să se retragă din activitate, a refuzat tot timpul.
Secretele celui mai longeviv medic din lume
Medicul Shigeaki Hinohara a ținut multe prelegeri și conferințe, a publicat aproximativ 150 de cărți, printre care cartea intitulată „A trăi mult, a trăi bine – Living Long, Living Good)” s-a vandut în peste 1,2 milioane de exemplare. Medicul japonez a dat rețeta longevității și a sănătății, într-un interviu pentru revista Japan Times.
Regulile medicului Shigeaki Hinohara
- Prima regulă din rețetă este aceea că corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe, căci energia vine din starea de bine, nu din a mânca și din a dormi mult, ci este recomandat a nu stresa corpul cu prea multe reguli fixe.
- O altă regulă spune că trebuie îți menții greutatea normală. „Toți oamenii care trăiesc mult, indiferent de rasă, naționalitate sau sex, au un lucru in comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun beau o ceașcă de cafea, un pahar cu lapte și un suc de portocale, la care adaug o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este foarte bun pentru artere și îmi menține pielea sănătoasa. Masa de prânz consta din lapte și câteva fursecuri sau nimic, daca sunt prea ocupat cu muncă. La cina mînânc legume cu puțin peste și orez, iar de doua ori pe săptămâna mănânc cate 100 de grame de carne slaba”.
- O altă regulă este planificarea activităților. Medicul a explicat că întotdeauna își planifica dinainte ce va face, având mereu agenda plină, însă printre cursuri, conferințe și prelegeri, medicul își propunea și puțină distracție.
- O altă regulă a medicului este împărtășirea cu ceilalți a ceea ce știi.
- Medicul a mai spus că doctorii nu îi pot vindeca pe toți. „Atunci când un medic va recomandă sa faceți un test sau o anumita operație, întrebati-l daca i-ar recomanda aceeași procedura sotiei sau copilului sau. Contrar credinței populare, doctorii nu pot vindeca pe toata lumea, asa că de ce sa supui pacientul unui risc și unei suferințe inutile? Eu cred ca muzica si terapia cu animale pot ajuta mai mult decât isi imagineaza doctorii. Știința medicala ne tratează pe toți la fel, dar boala este individuala. Fiecare om este unic, iar boala lui este in legătura cu inima lui. Pentru a sti ce este boala și a-i ajuta pe oameni, medicii ar trebui sa cunoască si alte arte, în afara de cea a vindecarii fizice.”
- O altă regulă a longevității spune că este recomandat să urci zilnic pe scări și să îți cari singur bagajele.
- O altă regulă a medicului spune că distracția e cea mai bună cale să uiți de durere.
- O altă regulă a medicului japonez spune să uiți de obsesia de a acumula lucruri materiale.
- O altă regulă spune să fii pregătit pentru neprevăzut. „Pe 31 martie 1970, când aveam 59 de ani, m-am îmbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte că era o dimineață frumoasă și insorita. În timp ce treceam pe langa muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunista Japoneza – Factiunea Armata Roșie. Am petrecut urmatoarele patru zile legat de scaun, într-o temperatura de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment ți am fost uimit să constat cum corpul își incetinește functiile pe timp de criza.”
- O altă regulă spune că trebuie să îți iei un model și să încercați să îl depășești.
- Nu în ultimul rând, cea de-a 11 regulă a celui mai longeviv medic spune că trebuie să fii voluntar.
„Să traiesti mult e un lucru minunat. Până la 60 de ani e simplu să muncești pentru familie și sa-ti atingi niste scopuri. Dar în anii din urma ar trebui sa ne străduim sa facem ceva și pentru societate. Eu, de la vârsta de 65 de ani lucrez ca voluntar – 18 ore pe săptămână – și mă bucur de fiecare minut folosit astfel”, spunea medicul.