Joia Mare din Săptămâna Patimilor este una extrem de importantă pentru creștini. De această zi se leagă mai multe obiceiuri și tradiții care sunt respectate cu sfințenie an de an. Aceasta este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle de Paște și pregătesc bucatele tradiționale pentru sărbătoare. Se spune că cine vopsește ouăle în Joia Mare va fi ferit de boli și supărări. Mulți credincioși se întreabă dacă se spală rufe în Joia Mare, iar preoții au răspuns acestei întrebări.
Joia Mare marchează ultima cină a lui Iisus Hristos cu ucenicii săi, dar și momentul Sfintei Împărtășanii.
Cele două evenimente sunt comemorate și în slujbele bisericești. Această zi este una în care credincioșii se pregătesc prin rugăciune și purificare spirituală pentru noaptea de Înviere.
Joia Mare este ziua comemorării spălării picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus din Nazaret cu Apostolii. La această cină, Mântuitorul se dăruiește pe Sine sub chipul pâinii și al vinului.
Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români
Tot astăzi se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul Bisericii, așezându-se în mijlocul bisericii.
De asemenea, în această zi are loc sfințirea Sfântului și Marelui Mir, materia sfințită care se folosește la Taina Mirungerii.
Conform tradiției, în această zi se vopsesc ouăle de Paște, se prepară pasca și celelalte preparate tradiționale precum drobul. Cea mai importantă parte a acestei zile este spovedania și împărtășania. Oamenii trebuie să primească cele două taine cu sufletul curat. Împărtășania se face pe stomacul gol și trebuie să fi ținut post măcar 3 zile înainte.
De asemenea, după Împărtășanie nu se bea și nu se mănâncă nimic timp de 2 ore.
Acestei zile i se mai spune și Joimărița, despre care se spune că pedepsește oamenii leneși.
Credincioșii trebuie să știe că Joia Mare nu se spală sub nicio formă haine. Preoții spun că în această zi nu se spală rufe pentru că se fac pomeni pentru cei morți. Se spune că începând cu această zi, Iadul și Raiul sunt deschise, iar sufletele celor adormiți circulă libere.
Deoarece se fac pomeniri, se spune că nu e bine să speli azi dacă nu vrei să împarți lături de rufe celor morți.
De asemenea, astăzi nu se mătură și nu se șterge praful, pentru că se spune că dai praf în gura celor morți.
Tot pentru cei adormiți se fac focuri pentru ca aceștia să se încălzească. Lemnele nu se taie, ci se rup cu mâna. Se spune că duhurile celor morți vin pe la locuințele lor și stau până la Rusalii.
O altă superstiție este că nu e bine să dormi pe zi în Joia Mare, pentru că lenea te va cuprinde tot anul. De altfel, Joimăriția te va pedepsi să nu mai poți munci tot anul dacă ești leneș.