După ce plasma nu și-a dovedit eficiența, protocolul pentru COVID-19 a fost modificat. Totodată autoritățile atenționează că tratarea coronavirusului cu antibiotice este greșită dacă nu există o infecție bacteriană.
Autoritățile transmit că antiviralele sunt eficiente dacă sunt administrate din timp, iar asimptomaticii nu trebuie să ia niciun tratament. Sunt câteva dintre noile recomandări pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.
Singurul antiviral aprobat pentru COVID-19, Remdesivirul avea până acum indicație pentru a fi folosit când pacienții ajungeau la terapie intensivă, însă, medicii utilizându-l, și-au dat seama că este prea târziu atunci și au văzut că dacă îl dau mai devreme își dovedește eficiența. Totodată, potrivit noului protocol, anticoagulantele trebuie administrate la toți pacienții internați, dar nu și la cei asimptomatici, potrivit Digi24.
Managerul Institutului ”Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler a explicat la Digi24 ce noutăți aduce protocolul tratamentului pentru COVID-19 și de ce au fost introduse noi reguli.
”Aceste lucruri le-am observat în practica de zi cu zi. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficiența lui este categoric mult mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentrația de virus în sânge este foarte mare.
Dacă vorbim de tratamentul cu plasmă, aici lucrurile sunt un pic nuanțate, din două motive: pe de o parte, trebuie ales foarte atent momentul în care indicăm acest tratament. De asemenea, plasma este contraindicată la pacienții care au tromboze, or știm că o particularitate a acestei infecții este prezența trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienții cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei.
Mai există un fenomen întâlnit, o reacție adversă, o reacție alergică, dacă pot s-o explic așa, pe care o dezvoltă unii pacienți la administrarea de plasmă ca urmare a anticorpilor pe care îi produce organismul și practic, plămânul se blochează cu acești anticorpi împotriva plasmei administrate, crește volumul care se administrează și respirația devine foarte greoaie. Fenomenul poate dura până la șase ore și se poate solda chiar cu deces”, a explicat Beatrice Mahler.
Mai mult, în modul de tratare a bolii, acum se recomandă și folosirea ibuprofenului, spre deosebire de începutul pandemiei, când se spunea că paracetamolul ar fi fost de preferat.
”Eu am avut întotdeauna opțiunea de clasă de medicamente și am considerat că atunci când vorbim de un medicament, practic vorbim de clasa din care face parte, iar ibuprofenul și paracetamolul fac parte din aceeași clasă de antiinflamatoare.
Au fost suspiciuni în primele momente de reacții adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranță de orice pacient”, a adăugat Beatrice Mahler.
Specialistul a explicat la final că asimptomaticii, dacă nu au simptome, nu au de ce să ia medicamente.