În weekendul acesta se schimbă ora. România trece astfel la ora de iarnă, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, adică sâmbătă spre duminică. Iată cum îți setezi ceasul.
Sâmbătă spre duminică, România trece la ora de iarnă, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00, deci se va dormi cu o oră în plus. Comisia Europeană a cerut renunțare la ora de iarnă, dar în România nu s-a luat o decizie în acest sens. Sunt și medici care sunt de părere că schimbarea orei poate să afecteze organismul, iar adaptarea completă a organismului la noul program se va face în circa două săptămâni. Pentru a face această tranziție fără probleme, este indicat să reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.
Cercetătorii au ținut să precizeze mai multe efecte ale schimbării orei, printre care insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.
„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.
Prin urmare, copiii și vârstnicii sunt cei cate resimt cel mai puternic această schimbare ce afectează ritmurile biologice și abia după două săptămâni va avea loc adaptarea completă a organismului la noul program.
De menționat este că modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din rațiuni ce țin și în cazul schimbării orei de vară. Dacă în acel caz era necesară adaptarea programului de muncă la condițiile de lumină naturală, iarna nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea care se numește ora de iarnă.
Trebuie să știi că din momentul intrării în vigoare a orei de iarnă, diminețile vor fi mai luminoase, iar serile mai întunecoase. Așadar, în luna octombrie se revine la ora oficială de iarnă, iar ziua de 31 octombrie 2021 devine cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.
Amintim că sistemul cu ora de vară/ ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, ca să se economisească energie mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului ce au apărut în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii să poată beneficia de lumina naturală a Soarelui, fiind extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.