În anul 2025, românii vor beneficia de 17 zile de sărbătoare legală, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii. Printre acestea se numără și cele mai noi zile libere declarate de stat: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, care vor fi pentru prima oară celebrate într-o zi lucrătoare. Totuși, unele zile considerate ”punți” nu au fost încă oficializate ca libere, astfel că angajații care doresc să prelungească anumite vacanțe vor fi nevoiți să-și ia concediu.
Calendarul anului 2025 include o serie de zile de sărbătoare legală distribuite pe parcursul întregului an. Iată care sunt acestea:
De asemenea, conform legii, angajații care aparțin altor culte religioase decât cele creștine au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii.
Potrivit Codului Muncii, în cazul în care o zi de sărbătoare legală este lucrată, angajații au dreptul la compensații. Acestea pot consta în zile libere acordate ulterior, în următoarele 30 de zile, sau în sporuri salariale de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător zilei respective. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru angajatori.
O situație specială este ziua de 3 ianuarie 2025, care nu este prevăzută ca zi liberă legală, deși există un proiect în acest sens. Dacă nu va fi oficializată ca zi liberă, angajații care doresc să își prelungească vacanța de Anul Nou până pe 8 ianuarie vor trebui să-și ia concediu de odihnă pentru această zi.
Vezi și Românii care primesc 5 zile libere și prime de sărbători în decembrie 2024. Cine sunt norocoșii!
În afara sărbătorilor legale, angajații români au dreptul la zile libere plătite pentru anumite evenimente familiale deosebite: căsătorie, nașterea unui copil, decesul unui membru apropiat al familiei, sau schimbarea domiciliului în altă localitate.
De asemenea, donatorii de sânge beneficiază de o zi liberă plătită, iar studenții pot solicita până la 30 de zile fără plată pentru pregătirea lucrării de diplomă.
Cu un total de 17 zile libere și diverse alte drepturi legale, anul 2025 se conturează ca un an plin de oportunități pentru relaxare și reconectare cu cei dragi.
Totuși, angajații trebuie să rămână informați despre modificările legislative, mai ales în ceea ce privește posibilele ”punți” între sărbători și weekenduri.
Vezi și Câte minivacanțe vor avea românii în 2025. Angajații încep anul cu noi zile libere!