Sistemul de sănătate este lovit de o descoperire scandaloasă privind modul în care mai mulți medici din linia întâi ar fi folosit adeverințe false pentru a fi scutiți de îngrijirea pacienților infectați cu Covid-19. Medicul ATI de la Spitalul Floreasca, Radu Țincu, a avut prima reacție despre acest subiect controversat.
În urmă cu puțin timp, ministrul interimar al Sănătății a dispus trimiterea corpului de control pentru verificări în mai multe spitale din România, după ce au apărut informații cu privire la 12 medici din linia întâi care ar fi săvârșit infracțiunea falsului în acte publice, după ce ar fi apelat la folosirea unor adeverințe false care îi scutea de îngrijirea pacienților cu Covid-19.
Medicul Radu Țincu de la Spitalul Floreasca din București a avut o primă reacție privind acest subiect extrem de grav. Potrivit declarațiilor oferite într-o intervenție telefonică pentru Antena3, specialistul subliniază nevoia imperioasă de verificări serioase, îninate de luarea oricărei decizii.
Acesta critică în termeni duri acțiunea colegilor săi, considerând o jignire la adresa meseriei de medic, dar și la adresa pacienților.
“Este un lucru extrem de grav și trebuie, fără discuție, să se facă verificări cu privire la astfel de adeverințe false. Dincolo de falsul în sine, discutăm de un afront la deontologia profesională. Nu poți să fugi în plin val pandemic de pe linia frontului și să lași pacienții neajutorați.
Este clar nevoie de o clarificare a acestei situații, care dacă de dovedește că au fost adeverințe false, desigur vor avea o finalitate în justiție. Dar dincolo de aceste adeverințe false, să știți că oamenii care sunt atât de bolnavi încât nu pot să îngrijească pacienți COVID sau nu pot să efectueze gărzi, e posibil să nu mai aibă loc într-un spital și să fie redistribuiți către zone de policlinică sau ambulatorii de specialitate” a afirmat medicul.
Pe de altă parte, medicul Radu Țincu susține faptul că este nevoie de medici sănătoși și apți pentru a face față acestei provocări reprezentate de pandemia de Covid-19, astfel că, cine nu se simte capabil de o asemenea solicitare, să ia măsuri legale în acest sens.
“Sistemul sanitar are nevoie de oameni care să fie apți să lucreze și să își pună la dispoziția pacienților serviciile medicale. Nu avem nevoie de oameni care nu pot desfășura activitatea medicală în condițiile solicitate în prezent”, a adăugat medicul ATI.
Întrebat ce ar trebui să facă Ministerul Sănătății după aflarea acestei vești, medicul de la Floreasca susține că este nevoie de aflarea adevărului, iar dacă adeverințele erau adevărate, să se aibă în vedere redistribuirea cadrelor medicale bolnave, acolo unde volumul de muncă să nu îi depășească. În altă situație, acești medici ar trebui să fie sancționați conform legii.
”În primul rând, trebuie să stabilească dacă aceste adeverințe erau false. Aceste adeverințe au fost eliberate, cel mai probabil, de medicina muncii, în urma evaluării medicale, iar dacă sunt false, cu siguranță trebuie să fie rezolvate în justiție.
Cei care sunt într-adevăr atât de bolnavi, cred că trebuie să luăm în calcul o redistribuție a lor în anumite zone în care pot să își desfășoare activitatea medicală în conformitate cu bolile pe care le au, iar, în spitale, să fie oameni care pot să efectueze gărzi și să aigure acest efort colectiv național pentru trecerea pandemiei”, a explicat dr. Radu Țincu, potrivit sursei citate.