Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea despre infectările cu Covid-19 la persoanele deja vaccinate. Ce se întâmplă, de fapt, în organism

Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea despre infectările cu Covid-19 la persoanele deja vaccinate. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Coordonator campanie vaccinare, Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a explicat în cursul serii de joi, de ce România se confruntă din nou cu o criză sanitară, ajungând să fie înregistrate 12.000 de infectări noi pe zi. Medicul Valeriu Gheorghiță face apel la cetățeni cu privire la respectarea regulilor de protecție și a restricțiilor, oferind mai multe informații despre ce se întâmplă cu persoanele vaccinate care se infectează cu virusul nemilos.

România se confruntă cu o variantă de virus extrem de virală

Potrivit medicului Gheorghiță, în România este vaccinată anti-Covid-19 sau imunizată prin boală, aproximativ jumătate din populație, un procent insuficient pentru a învinge virusul. Astfel, pentru a putea fi în siguranță și a avea o imunitate colectivă puternică, șeful CNCAV susține că este nevoie de vaccinarea a peste 70% din populație, lucru pentru care autoritățile și medicii luptă să se împlinească.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 confirmă faptul că România se confruntă cu o variantă extrem de contagioasă de virus, iar din păcate, rata de pozitivare a testelor crește zilnic, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea.

„Această variantă virală cu contagiozitate mare (Delta – n.red.), cu circa 60% mai contagioasă față de varianta anterioară. În ultima lună avem o creștere exponențială a cazurilor, iar azi (joi, 30 septembrie – n.red.) am depășit 12 de mii de cazuri. Rata de pozitivare a testelor se menține crescută. (…) Varianta Alpha, care a generat valul trei și nu a fost așa contagioasă”, a explicat Valeriu Gheorghiță, cu precizarea că „singura cale este să respectăm măsurile de prevenire a virusului, în paralel cu vaccinarea, care ne va asigura protecția față de formele severe”.

Totul depinde de evoluția virală, de probabilitatea de a apărea o variantă virală diferită de ce avem acum. Dacă nu aveam o variantă Delta, probabil că lucrurile stăteau altfel în România. Aveam valul patru, dar nu eram în situația aceasta. Acum, la nivel național, avem o imunitate de aproximativ 50%, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, joi seară, la Marius Tucă Show.

De ce ne mai vaccinăm dacă tot ne infectăm?

O intrebare pe care multe persoane vaccinate și-o pun este aceea privind eficiența vacicnului, atâta vreme cât se pot infecta cu virusul nemilos și mai mult, pot transmite către ceilalți. Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut lumină în acest sens, reamintind faptul că vaccinul protejează persoanele de formele grave ale bolii, în timp ce transmiterea comunitară se face mult mai greu.

„Vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor”, a afirmat acesta, potrivit aceleiași surse.

În plus, medicul a transmis o informație neștiută de multă lume, mai exact este vorba despre faptul că persoanele vaccinate și infectate cu Covid se vindecă mai rapid față de o persoană nevaccinată, care în plus, poate dezvolta și forme grave.

„Persoanele vaccinate cu schemă completă se debarasează de virus mai repede, în circa 6 zile, conform unui studiu publicat săptămâna trecută. Persoanele nevaccinate scapă de virus în circa 14-16 zile”, a adpugat Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI