S-a anunțat noul mod de calcul al facturilor la curent electric. Cum vor plăti românii consum de energie după ce guvernul va modifica modul de calcul al facturilor la energie electrică. Pe această temă, liberalii și social-democrații par a fi căzut în sfârșit de acord. Așadar, ce măsuri vor primi undă verde în zilele următoare, vedeți un pic mai jos.
Cea mai așteptată măsură care ar putea fi luată, mai întâi în coaliția de guvernare, este cea referitoare la felul în care vor fi calculate facturile la energie electrică.
În aceasta privință, membrii coaliției de guvernare au viziuni diferite. Astfel, în timp ce PSD vrea compensarea facturilor la valoarea lor reală din luna precedentă, liberalii susțin o variantă care să cuprindă o medie a fiecărei luni din ultimii trei ani.
Însă, specialiștii în energie anunță că varianta PNL ar putea să aducă facturi prea mari, care să nu reflecte consumul din acest an, unul în care romanii au început să reducă drastic consumul de curent electric.
Cu toate astea, după discuțiile din ultimele zile şi PNL îmbrățișează soluția PSD care prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară de anul trecut, cum este forma actuală a OUG 119/2022.
O modificare adusă în Parlament ordonanței de urgenţă care prevede plafonarea facturilor la electricitate, va avea loc chiar în cursul săptămânii care urmează.
De asemenea, în ședința de guvern se va pune în practică programul rabla pentru becuri. Astfel, ministerul Mediului va veni cu o hotărâre de guvern prin care românii care vor să-și schimbe becurile în casă cu unele care au un consum mai mic pot să aplice pentru voucherele din programul Rabla pentru becuri.
Întreg bugetul pe care îl are în vedere ministerul pentru programul Rabla pentru becuri însumează 400 de milioane de lei.
În plus, o altă măsură așteptată de la guvernul României este programul pentru reducerea consumului de energie pentru instituțiile publice, atât pentru cele centrale, precum şi pentru cele descentralizate.