Un proiect de lege, dat pe ultima sută de metri, a stârnit reacții de revoltă. Oamenii ar putea fi obligați să muncească până la 67 sau chiar 75 de ani. Cine sunt cei care ar putea să iasă la pensie mai târziu?
Un proiect de lege, dat pe ultima sută de metri, de guvernul PSD, care crește vârsta de pensionare a medicilor până la 67 și până la 75 de ani, pentru cei care lucrează în unitățile sanitare cu deficit de personal, a adus rumoare în rândul cadrelor medicale. Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica Transparență Decizională, în data de 4 noeimbrie 2019, ultima zi de mandat a Sorinei Pintea, ministru al Sănătății demis în urma moțiunii de cenzură.
„Noi, dimpotrivă, ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului”, afirmă dr. Livia David, citată de Radio France International.
Conform doctorului, proiectul a mai fost publicat pe site-ul ministerului acum doi ani, însă a fost retras la protestele sindicatelor și societății civile, dat fiind că are principii de neconstituționalitate grave.
„Documentul vine în contradicție flagrantă cu nevoile sistemului sanitar actual, în condițiile în care obligi medicii să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 67 de ani, indiferent de activitatea și specialitatea pe care o au creezi deja niște discrepanțe enorme între cei care doresc să facă asta și cei care nu doresc, pentru că, efectiv nu mai pot face asta.
Noi vorbim aici de specialități care au efectuat gărzi, cele care sunt în linia întâi, ne prelungește perioada de cotizare, gândiți-vă, eu voi avea la momentul acela 43 de ani de cotizare numai din contractul de bază. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului”, a declarat medicul Livia David, la RFI.
De asemenea, doctorul susține că, dacă se mai adaugă încă 7 sau 9 ani din contractul de gărzi, deja se fac 50 de ani de cotizare în sistemul public de pensii. Medicul a subliniat că este anormal ”să fim discriminați față de alte meserii” și chiar, dimpotrivă, ”ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme”.