Se schimbă legea chiar de astăzi, 27 ianuarie. Ce se va întâmpla cu polițiștii

Se schimbă legea chiar de astăzi, 27 ianuarie. Ce se va întâmpla cu polițiștii

Debutul săptămânii aduce noi legi. De azi, 27 ianuarie, poliţiştii vor avea mai multă putere, iar amenziile se vor dubla şi ele. Mai mult decât atât, românii trebuie să știe că, de luni, polițiștii au tot dreptul de a-și folosi forța. În ce condiții.

Se schimbă legea chiar de astăzi, 27 ianuarie

Începând de azi, 27 ianuarie, polițiștii au dreptul de  a-și folosi forța, în cazul în care se simt amenințați, iar cetățenii pot fi oricând legitimați pe stradă. Mai mult decât atât, odată cu noile reglementări, agenții de poliție pot intra oricând în casă, fără mandat de percheziție. Există însă patru situatii în acest caz: atunci când este pusă în pericol viața unui om, când are loc o infracțiune flagrantă de violență domestică, în caz de epidemie sau de pericol la siguranța națională.

Legea a fost adoptată în Parlament și a fost iniţiată de parlamentarii PSD Florin Iordache şi Carmen Dan, si promulgată de președintele Klaus Iohannis. Asta s-a întâmplat după ce Curtea Constitutională a respins sesizarea depusă de PNL si USR. Polițiștii rutieri afirmă că noua legislație le oferă mai multă autoritate.

Amenzi mai mari

În plus, noua lege majorează de trei ori amenda pentru cei care refuză să se legitimeze, de la 500 la 1500 de lei.

Amenzile vor suferi și ele modificări, adică se vor dubla. De asemenea, dacă ești petrecăreț sau îți renovezi casa la ore nepotrivite, vei plăti amenzi mult mai mari. Pe lângă aceste sume scoase din buzunar, vinovații sunt invitați să presteze și muncă în folosul comunității. De asemenea, este bine de reținut faptul că, dacă deranjul va continua și după prima amendă, în 24 de ore, suma primită se va dubla, iar vinovații vor scoate tot mai mulți bani din buzunar. Legea spune că dacă volumul tare al muzicii sau lucrul cu bormașina se efectuează în orele de liniște stabilite de către asociația de locatari, amenda este între 500 şi 1500 lei, dar dacă se repetă în interval de o zi, poate să ajungă chiar şi la 3000 lei.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI