15 iul. 2019 | 17:27

Se schimbă cărțile de identitate. Cum vor arăta noile documente și ce trebuie să faci pentru a le primi

Știri generale
Se schimbă cărțile de identitate. Cum vor arăta noile documente și ce trebuie să faci pentru a le primi
Cărțile de identitate se schimbă din anul 2021

Cărțile de identitate se schimbă de anul viitor, potrivit reglementărilor europene. Noile documente vor fi eliberate începând cu data de 3 august 2021 și vor avea obligatoriu un CIP, o fotografie și două amprente ale titularului. Timp de 10 ani, cărțile de identitate în format vechi vor fi schimbate cu cele noi, până când toate vor expira.

Cărțile de identitate se schimbă din anul 2021

Noile cărți de identitate vor fi imprimate cu drapelul României și cu cel al Uniunii Europene, un CIP cu fotografia titularului, dar și două amprente. Începând cu 3 august 2021, timp de 10 ani, cărțile de identitate vechi și cele noi vor fi valabile în paralel. În această perioadă vor fi schimbate toate buletinele vechi, astfel că în 2031 populația României va deține doar noile documente.

Legea prevede că autoritățile eliberează cărți de identitate pe viață pentru persoanele care au împlinit deja 55 de ani, deși regulamentul european prevede ca acest lucru să se întâmple abia la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cei care împlinesc anul acesta și anul viitor 55 de ani vor fi chemați să își schimbe buletinele în anul 2031.

„Poliţiştii de frontieră descoperă tot timpul cetăţeni care încearcă să intre în ţară cu acte false sau ale altor persoane. Ultimul caz a fost în februarie, când un cetăţean moldovean a vrut să intre în ţară cu un buletin contrafăcut”, a declarat Alexandra Popescu, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.

Unul dintre motivele pentru care se schimbă cărțile de identitate este că noile documente vor fi mult mai greu de contrafăcut.

„Noile norme includ garanții privind protecția datelor, pentru a asigura că informațiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Autoritățile vor asigura securitatea CIP-ului să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune”, a declarat Monica Dăjbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce imagini posta pe rețelele sociale
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o condiție simplă
Capital.ro
Horoscop 18 mai 2024. Taurii se confruntă cu situații bizare în cuplu, Leii au ego-ul rănit
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro