Banii schimbă societățile, iar societățile schimbă banii. Așa a fost întotdeauna și așa va continua să fie. Când au apărut banii, populația planetei era de aproximativ 2 milioane de locuitori. Astăzi, suntem peste șapte miliarde. Sistemul se află sub presiune din cauza unei cereri crescute de bani. O cerere masivă de finanțare este creată din cauza creșterii actuale, iar această creștere a creat un nivel istoric al datoriei economice în lume, care, la rândul său, provoacă creșterea inegalității. Cu toate asta, banii s-ar putea schimba în următorii 6-7 ani, spun anumite studii. Cum, rămâne să vedem.
Banii, așa cum îi știm, există doar de câțiva ani, prima bancnotă a fost tipărită în Franța în secolul al XVII-lea. Cu toate acestea, în ultima vreme, monedele au început să dispară. Mai mult de 600 în ultimii 30 de ani, iar tendința continuă.
Mai mulți experți de renume subliniază faptul că actualul sistem monetar va suferi modificări semnificative în anii următori. Este compromis de probleme precum inflația, economia ilicită și contrafacerea, pentru a numi doar câteva dintre acestea, spun experții.
Banii sunt tipăriți de bănci, iar economia este creată atunci când băncile împrumută bani, inclusiv împrumuturi către guverne și țări. Cu toate acestea, sistemul pur și simplu nu conține suficienți bani pentru a plăti toate datoriile din lume în prezent.
Aproape toate tranzacțiile se bazează pe un schimb de bani. De fapt, în multe cazuri, este ilegal ca două părți să facă schimb de servicii, de exemplu, munca la negru. Banii sunt valoroși doar atâta timp cât valoarea lor este garantată și atâta timp cât noi credem că sunt valoroși și îi acceptăm ca metodă de plată și recompensă pentru bunuri și servicii.
Cu toate acestea, în zilele noastre, încrederea în bani și în valoarea lor este sub presiune. Încrederea în acest sistem se erodează. În fruntea acestei mișcări se află tinerii din întreaga lume și numeroșii mici antreprenori care nu pot obține acces la finanțare.
În ultimii 10 ani, am văzut cât de ușor este relativ ușor să fraudezi, să trișezi și să pierzi bani în sistemul financiar actual. Băncile tipăresc bani din nimic și profită de pe urma acestui lucru.
Astăzi, suntem mai aproape ca niciodată de o revoluție financiară în care banii vor dispărea și vor fi înlocuiți cu altceva. Bancnotele fizice vor fi înlocuite de monede sociale locale, puncte pe care le câștigi prin muncă socială, servicii sau monede proprii ale companiilor bazate pe loialitatea clienților, printre altele.
Citește și: De ce românii cumpără tot mai multă valută din cauza războiului. Băncile aduc banii cu avionul
Utilizarea cardurilor de credit a crescut în mod dramatic în ultimii ani. VISA și MasterCard dețin o cotă de peste 80% din piața globală a cardurilor de credit.
Această situație poate fi considerată o formă a concurenței imperfecte obișnuită. Cu toate acestea, un sistem nou și mai cuprinzător se dezvoltă rapid. Este vorba de soluțiile de plată mobilă.
Noile tehnologii oferă noi modalități de a efectua plăți și de a transfera bani prin intermediul telefoanelor mobile, al aplicațiilor, al soluțiilor Bluetooth și așa mai departe.
Încă nu înțelegem pe deplin consecințele unei societăți fără bani. Chiar și astăzi, securitatea este doar o notă de subsol în recomandările Băncii Centrale Europene. Rețelele de plăți, cum ar fi SWIFT, PayPal și Western Union, printre altele, pot închide conturile oamenilor în cel mai scurt timp.
Dacă există un dezacord politic cu un rus, spre exemplu, un iranian. Sau pur și simplu un titular de cont activ din punct de vedere politic. Puteți să o numiți securitate națională, dar puteți să o numiți și teroare financiară.
Ce se va întâmpla atunci când vom avea parte de defecțiuni IT masive care se așteaptă să apară în viitor? Războaiele viitoare nu vor fi purtate de trupe pe uscat, ci mai degrabă de oameni care stau în spatele ecranelor de calculator.
Băncile nu au demonstrat capacitatea de a lua măsuri de precauție în timp util. Companiile IT nu au încă dovezi care să demonstreze că respectă viața privată și că sunt capabile să protejeze datele sensibile.
Astfel, ne confruntăm cu o problemă complet nouă și provocatoare legată. Și anume cea de de etică și securitate cu privire la moneda electronică și metodele de plată virtuale.
Generațiile tinere au adoptat rapid noile metode de plată, iar mulți dintre ei nu cunosc sentimentul de a ține în mână o bancnotă reală. Într-un fel, banii devin imaginari, constituind o bază pentru neloialitate, în special în rândul generației Z.
Pe baza estimărilor, piața globală de „mobile pay” a depășit 500 de miliarde de dolari numai în 2016. Cu alte cuvinte, astăzi este o piață uriașă. Această piață se bazează în continuare pe bani, dar bani cheltuiți prin utilizarea telefoanelor mobile. Deoarece oamenii nu țin banii în mână, este posibil ca loialitatea să scadă.
Pandemia Covid-19 nu numai că a accelerat trecerea la plățile digitale și fără contact, dar a dus și la o acceptare mai generală a alternativelor de numerar fizic, cum ar fi criptomonedele.
Deși există o infinitate de moduri în care poate evolua viitorul banilor, specialiștii prezic că o combinație dintre criptomonede, stablecoins, monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) și alte sisteme de plată digitale va duce la „dispariția numerarului [fizic]”.
„Era numerarului se apropie de sfârșit, iar cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început. Criptomonedele singure nu o vor face.
Stablecoins au o șansă mai bună, dar ar putea avea o acoperire limitată. Un CBDC ar trebui să fie „larg și ușor accesibil.”, spun specialiștii financiari.
Citește și: Avertismentul specialiștilor despre criptomonede. Ce riscă toți românii care investesc
O CBDC este o formă digitală de monedă emisă de o bancă centrală. Cele aflate în procese sunt susținute de o bancă centrală și reprezintă bani care reprezintă o obligație directă a băncii centrale.
Mai multe bănci centrale experimentează cu CBDC, deși majoritatea se află în stadii foarte incipiente. State precum China, Japonia, Suedia și Nigeria au început testele CBDC, iar Banca Angliei și Banca Centrală Europeană își pregătesc propriile teste. Bahamas a lansat primul CBDC din lume, dolarul de nisip.
Tehnologia care stă la baza fiecărui CBDC depinde de preferințele țării și ale băncii sale centrale. În unele cazuri, CBDC-urile funcționează pe baza tehnologiei registrelor distribuite, care este un tip de bază de date care poate stoca mai multe copii ale înregistrărilor financiare, cum ar fi istoricul tranzacțiilor, în mai multe entități. Aceste entități pot fi gestionate global de o bancă centrală.
Stablecoins sunt criptomonede care sunt menite să fie legate de un activ de rezervă, cum ar fi aurul sau dolarul american, dar care nu sunt emise de o bancă centrală.
Argumentul comercial pentru stablecoins este că acestea oferă plăți digitale cu costuri reduse și ușor accesibile în interiorul și dincolo de frontierele naționale, spun experții.
Criptomonedele tipice, precum bitcoin, sunt descentralizate. Și, spre deosebire de stablecoins, aceste alte criptomonede nu sunt susținute de niciun activ de rezervă. De cele mai multe ori, valoarea lor este derivată din cerere și ofertă.
Bitcoin, de exemplu, a fost lansat în 2009 cu intenția de a funcționa ca un sistem financiar peer-to-peer. Blockchain-ul său a fost creat cu grijă și are un ecosistem bine gândit.
Bitcoin are, de asemenea, o ofertă limitată, ceea ce permite o raritate încorporată prin proiectare. Din acest motiv, Bitcoin este văzut ca un depozit de valoare de către deținătorii săi.
Unul dintre motivele pentru care criptomonedele ar putea face plățile mai eficiente este că pot permite tranzacții financiare transfrontaliere rapide și transparente, spune economistul Eswar Prasad.
Acest lucru ar putea fi util într-o serie de situații, în special pentru cei care trebuie să trimită bani familiei în străinătate. Cu toate acestea, majoritatea criptomonedelor sunt foarte volatile, ceea ce ar putea împiedica succesul lor pe termen lung ca mijloc de schimb. Din cauza acestei instabilități, criptomonedele nu vor fi probabil folosite pentru tranzacțiile zilnice.
Citește și: Bill Gates, avertisment crunt despre Bitcoin. Vești proaste pentru posesorii criptomonedei VIDEO
Majoritatea analiștilor spun că viitorul banilor va fi fără numerar, admițând totuși că dependența de plățile digitale nu va duce neapărat la un sistem perfect. Deși plățile digitale vor fi o modalitate de democratizare a finanțelor, acestea ar putea contribui, de asemenea, la inegalitatea veniturilor și a averilor, mai spun analiștii.
„Cei bogați ar putea fi mai capabili decât alții să profite de noile oportunități de investiții și să culeagă mai multe din beneficii.
Întrucât cei marginalizați din punct de vedere economic au un acces digital limitat și nu au cunoștințe financiare, unele dintre schimbări ar putea dăuna la fel de mult cum ar putea ajuta aceste segmente ale populației.”, spune economistul Eswar Prasad, pentru CNBC.
În plus, economiile mai mici ar putea vedea cum băncile centrale și monedele lor ar putea fi măturate sau ar putea deveni mai puțin relevante. Acest lucru ar putea concentra și mai multă putere economică și financiară în mâinile economiilor mari.
Numerarul fizic are, de asemenea, o serie de avantaje, inclusiv confidențialitatea în tranzacțiile financiare și viața privată.
De aceea, experții cred că viitorul banilor ar trebui să fie determinat cu atenție.