Specialiștii din piețele financiare sunt de părere că celebrele criptomonede nu reprezintă în mod necesar viitorul. Aceste criptomonede servesc unor scopuri utile. Dar există câteva speculații. Una dintre cele mai fundamentale probleme este că activele criptografice pot fi, fie acoperiri utile, fie forme utile de plată, dar nu ambele, mai spun aceeași analiști.
Pe măsură ce Bitcoin a ajuns, ca valoare, între 35.000 și 42.000 de dolari, s-au reluat discuțiile despre viitorul promițător și dramatic al criptomonedelor. Analiștii chiar au sugerat că Bitcoin ar putea înlocui dolarul ca monedă de rezervă globală. Conform viziunii analiștilor financiari aceste criptomonede servesc, totuși, unor scopuri utile.
Există o cerere pentru un activ de plată directă neintermediat, iar aceste criptomonede pot îndeplini această funcție. De aceea, monedele stabile, cum ar fi activele criptografice legate de dolar, s-au dovedit a avea un interes durabil. Oamenii doresc să transfere ceva denominat în alte monede de schimb, dar cu caracteristici asemănătoare acestor criptomonede.
Cu toate acestea, însăși stabilitatea acestor monede înseamnă că trebuie să creeze straturi instituționale pentru a-și păstra valoarea. Pentru viitorul previzibil, instituțiile care construiesc stablecoins legate de dolari, sau alte monede, vor fi mai riscante, mai puțin transparente și mai greu de tratat decât sistemul bazat pe moneda clasică în sine, inclusiv la nivelul băncilor.
”Nimic nu împiedică preţul unei criptomonede să ajungă la zero atunci când va apărea o versiune mai bine proiectată a acesteia. Sau când autorităţile de reglementare vor interveni asupra pieţei. Prin urmare, investitorii trebuie să limiteze dimensiunea investiţiilor lor la o sumă pe care îşi permit să o piardă.
(…) Netscape şi Myspace sunt exemple de aplicaţii de reţea care s-au bucurat de o popularitate larg răspândită. Dar care au dispărut la un moment dat.”, notează mai mulţi strategi UBS, conform Mediafax.
Aceste criptomonede sunt active vii, utile, și vehicule de speculație, dar probabil că cineva nu și-ari dori să le folosească ca mijloc dominant de cumpărare. Dacă pot crește în valoare atât de repede, pot cădea, uneori precipitat.
Este în regulă dacă se utilizează active criptografice pentru o porțiune modestă din achiziții, spun analiștii. Dar este prea riscant pentru a le transforma în cea mai mare parte a conturilor de active și de economii. Dolarul, euro, sau alte monede, nu sunt atât de volatile ca și aceste criptomonede.
Să facem un exercițiu de imaginație.
Să ne imaginăm că realitatea virtuală ia avânt și există economii în interiorul realității virtuale, care acoperă multe națiuni.
Un activ criptografic ar putea fi un mijloc de plată mai convenabil în cadrul acestor rețele decât dolarul, chiar și din cauza cerințelor greoaie de raportare pentru transferuri mai mari de dolari.
Totuși, motivul utilizării aceluiași activ criptografic pentru a cumpăra următoarea Toyota sau pentru a împrumuta de la bancă pentru a deschide un restaurant, este mai puțin clar. Unii entuziaști postulează o lume în care tranzacțiile cripto nu sunt transparente pentru guverne.
Astfel se va permite cumpărătorilor și vânzătorilor să trăiască în afara sistemului fiscal. Un astfel de anonimat este posibil din punct de vedere tehnologic.
De altfel, utilizările actuale pe piața neagră și cenușie a acestor criptomonede vor continua probabil, ca de exemplu în China.
Mergând mai departe cu exercițiul de imaginție, dacă cea mai mare parte a vieții noastre economice se află în lumea fizică?
Dacă deținem averi într-o țară, cum ar fi proprietăți imobiliare și acțiuni înregistrate?
Ideea că am putea să facem evaziuni fiscale ar deveni un mit.
În orice caz, tendința este ca marile companii de tehnologie să coopereze cu colectarea impozitelor.
Guvernele se pot schimba întotdeauna de la impozitarea tranzacțiilor la impozitarea averii. Evaziunea fiscală criptografică ar fi mai potrivită, decât cea reală, nu?
Existența recentă a valorilor cripto pare să fie determinată de posibilitatea ca marile corporații să înceapă să le adauge în bilanțurile lor. Greșeala care se face, este că aceste criptomonede sunt tratate ca aurul. În același timp se crede că acestea constituie jumătate din procentele din multe bilanțuri ale companiilor. Este greșit!
Acest lucru, dacă ar fi real sută la sută, ar implica un preț ridicat pentru activele criptografice majore. Cu toate acestea, aceste corporații vor dori active cripto-instituționale, de masă, și nu le va deranja noțiunea de active cripto mai reglementate și a instituțiilor financiare legate de criptomonede.
Scenariile mai utopice pentru criptomonede, indiferent dacă susținătorii își dau seama sau nu, se bazează pe noțiunea că acestea rămân simultan marginale și de mainstream, în același timp. Acesta va fi un truc greu de reușit în viitor.