7 bănci rusești au fost scoase din SWIFT. Uniunea Europeană a luat decizia radicală

7 bănci rusești au fost scoase din SWIFT. Uniunea Europeană a luat decizia radicală
7 banci rusesti au fost scoase din SWIFT. Uniunea Europeană a luat decizia radicala

Rusia resimte din ce în ce mai tare efectele pe care președintele Vladimir Putin le-a determinat odată cu invazia Ucrainei. Poate cea mai dură dintre măsurile luate împotriva Rusiei este excluderea ei din sistemul bancar SWIFT. Uniunea Europeană a decis eliminarea a 7 bănci rusești din SWIFT, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya. Totuși, cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank of Russia PJSC și banca Gazprom au rămas în sistem.

Decizie radicală a Uniunii Europeane: 7 banci rusești au fost scoase din SWIFT

Din lista băncilor rusești eliminate din SWIFT mai fac parte și Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF, potrivit Bloomberg. Ambasadorii UE au căzut de acord, marți, ca cele șapte instituții bancare să fie eliminate din SWIFT.

Cel mai mare creditor al Rusiei, Sberbank of Russia PJSC și banca Gazprom vor funcționa în continuare în mecanismul global de tranzacții financiare.

Decizia de a nu exclude toate băncile rusești din SWIFT este un compromis al Uniunii Europene. Anumite state, precum Germania, au susținut că este important ca unele instituții rusești să rămână în SWIFT pentru ca Europa să poată plăti importurile de energie din Rusia și să realizeze alte transferuri esențiale.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, eliminarea sa din SWIFT a fost pentru mai multe state europene inacceptabilă din cauza potențialelor pagube pe care le-ar fi produs respectivelor state. Atât Uniunea Europeană cât și SUA au căutat soluții pentru a limita impactul suferit de tranzacțiile ce au legătură cu energia, prin excluderea unor bănci rusești din SWIFT.

Ce represzintă SWIFT și de ce este atât de important

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un sistem global financiar care permite tranzacții între peste 11.000 de instituții financiare și companii din întreaga lume. Sistemul cu sediul în Belgia, a fost fondat în 1973 de 239 bănci din 15 state, iar acum numără mii de instituții din peste 200 de țări.

SWIFT a avut ca scop înlesnirea tranzacțiilor financiare între bănci din țări diferite, plăți care se efectuează între monede diferite.

În trecut, SWIFT a rezistat presiunilor de a lua măsuri împotriva unor țări, descriindu-se ca fiind un sistem neutru.

Dacă ar fi să comparăm, SWIFT este pentru bănci ce reprezintă IBAN-ul pentru oameni. SWIFT-ul identifică fiecare instituție bancară, în timp ce IBAN-ul fiecare pesoană fizică. Transferul prin SWIFT nu este o tranzacție fizică ci un virtuală realizată în baza unui mesaj transmis de către o bancă alteia. Astfel, se pot trimite bani în orice colț al lumii în menede diferite.

Citește și: „Joe Biden, anunț de ultimă oră privind noi sancțiuni împotriva Rusiei: „Putin este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată””