Un conflict spontan izbucnit în ajunul Bobotezei a dus la o tragedie cutremurătoare în Ieud, județul Maramureș. Daniel Tomșa, un tânăr de 23 de ani, și-a pierdut viața în urma unui atac cu cuțitul, care a avut loc chiar în fața unei mănăstiri. Trei alți tineri au ajuns de urgență la spital, unde au fost supuși unor intervenții chirurgicale.
Incidentul care a șocat întreaga comunitate din Ieud pare să fi fost alimentat de factori mai adânci decât simpla spontaneitate. Potrivit rudelor unuia dintre suspecți, conflictul ar fi fost declanșat de o dispută legată de droguri. Se pare că neînțelegerile au escaladat rapid, fiind amplificate de amenințări transmise pe rețelele sociale.
„Totul a început de la droguri. Nepotul meu mi-a spus că voia să ia două pliculețe de cristale, dar s-a răzgândit. De aici au început certurile. S-au amenințat pe Facebook, prin mesaje audio și video, și așa și-au dat întâlnire. Nu spunem că ce s-a întâmplat e bine, dar și imaginea noastră a fost distrusă de această tragedie,” a declarat unul dintre apropiații suspectului.
Polițiștii au reușit să îl captureze pe cel de-al patrulea suspect implicat în altercație, după ce familia acestuia l-a convins să se predea. Rudele au contactat autoritățile, asigurându-se că predarea se desfășoară în siguranță.
„Am vorbit cu el și mi-a explicat ce s-a întâmplat. L-am îndemnat să spună adevărul în fața poliției. Am sunat la poliție și le-am spus că se predă. Trei polițiști au venit și l-au luat. Ce ne-a povestit nouă este că a fost vorba de un conflict legat de droguri. Organele de cercetare vor stabili cine a făcut ce și cum s-a ajuns la această tragedie,” au mai declarat rudele.
Deși ancheta este în desfășurare, rudele suspectului susțin că nu toți cei implicați ar trebui considerați vinovați de crimă. Aceștia cer autorităților și comunității să nu tragă concluzii pripite până la finalizarea investigațiilor.
„Nu știm cine l-a lovit pe Daniel, care a fost primul care a scos cuțitul. Poliția trebuie să stabilească asta. Este trist ce s-a întâmplat, dar să nu uităm că totul a început de la droguri. Acest aspect trebuie să dea de gândit autorităților. Noi nu susținem violența, dar nici nu putem să spunem că nepotul nostru e un criminal până când nu se face lumină în acest caz,” a mai transmis familia suspectului.
Tragedia scoate la iveală o problemă mai amplă, legată de traficul și consumul de droguri în comunități mici. În timp ce anchetatorii încearcă să dezlege firul evenimentelor, rudele și localnicii speră ca această tragedie să tragă un semnal de alarmă în privința pericolului reprezentat de substanțele interzise.
„Vânzătorii trimit săgețile, iar tinerii noștri ajung să fie victime. Trebuie să facem ceva ca să prevenim astfel de situații,” a adăugat un membru al familiei suspectului.
Polițiștii și procurorii analizează toate probele și declarațiile martorilor pentru a stabili cu exactitate cum s-a desfășurat altercația. Momentan, cazul rămâne în atenția publicului, iar comunitatea din Ieud, șocată de cele întâmplate, așteaptă răspunsuri clare.
Tragedia de la Ieud nu este doar despre un conflict fatal, ci și despre vulnerabilitățile tinerilor într-un mediu în care influența drogurilor poate duce la consecințe devastatoare. Rămâne de văzut dacă această tragedie va fi un catalizator pentru măsuri mai stricte împotriva traficului de droguri sau doar o altă tragedie uitată în timp.