11 iul. 2021 | 08:51

Se măresc prețurile la mâncarea comandată acasă?! Taxe mai mari: noua lege care apare în România

Știri generale
Se măresc prețurile la mâncarea comandată acasă?! Taxe mai mari: noua lege care apare în România
Se măresc prețurile la mâncarea comandată acasă?!

Paharele și capacele din plastic de unică folosință, dar și cutiile pentru mâncare folosite la meniuri de tip fast-food ori alte meniuri urmează să fie taxate de operatorii economici, conform unui proiect la care lucrează ministerele Mediului și Economiei. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, și prețurile vor fi în creștere, după cum se întâmplă mereu.

Se măresc prețurile la mâncarea comandată acasă?!

Astfel, produsele vizate de acest act normativ la care lucrează ministerele sunt prevăzute în partea A% din Anexa Directivei CE 2019/904. Acestea sunt: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, și recipiente pentru alimente, precum cutiile cu sau fără capac, cu produse alimentare care:

  • sunt destinate consumului imediat, pe loc sau la pachet;
  • sunt de regulă consumate din recipient şi sunt gata de consum fără pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare

Firmele care vând cu amănuntul produse din plastic de unică folosinţă, dar şi cele care folosesc aceste produse ca să-şi vândă produsele au următoarele obligații:

  • taxarea produselor din plastic de unică folosinţă oferite clienţilor;
  • afișarea prețurilor acestor produse la loc vizbil, spre corecta informare a clienţilor;
  • evidențierea, distinct, pe documentele de vânzare, preţul produselor din plastic de unică folosinţă primite de clienţi;
  • permiterea posibilității clienților de a alege alternative reutilizabile la produsele din plastic de unică folosinţă din lista de mai sus.
  • declararea anuală la Administraţia Fondului pentru Mediu cantităţile de produse din plastic de unică folosinţă din lista prezentată
  • scăderea progresivă a cantităţilor de produse de unică folosinţă din lista prezentată

Campanii  de informare în școli și facultăți

De altfel, în şcoli şi facultăţi se vor susţine campanii de informare despre ce impact au produsele din plastic de unică folosinţă asupra sănătăţii şi mediului, mai ales, dar şi despre prevenirea generării deşeurilor, în general. Mai mult decât atât, ministerele Mediului şi Economiei vor monitoriza produsele de unică folosinţă enumerate în partea A din Anexa Directivei 2019/904, care sunt introduse pe piaţă, precum şi măsurile de reducere a consumului.

Astfel, Ministerul Economiei o să întocmească Registrul naţional al operatorilor economici care introduc pe piaţă sticle PET care conţin plastic reciclat, introduc pe piaţă plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET și care introduc pe piaţă alternative reutilizabile.

Atenție însă, aceasta nu este forma finală a proiectului de act normativ prin care România transpune în legislaţie Directiva UE 2019/904.