26 ian. 2024 | 11:20

Se mai face succesiune dacă există un testament? Ce spune legea

Utile
Se mai face succesiune dacă există un testament? Ce spune legea
Ce spune legea în acest sens

Se mai face succesiune dacă există un testament? Ce spune legea în acest sens? Dacă te confrunți cu o situație în care o persoană din familie a decedat și nu știi care este procedura prin care bunurile sale sunt transmise mai departe, atunci trebuie să știi ce pași trebuie să urmezi, chiar dacă există un testament prin care defunctul precizează ce se va întâmpla cu proprietățile și bunurile sale.

Ce este un testament

Un testament este un document juridic esențial care conturează soarta bunurilor unei persoane după trecerea în neființă și este un pas crucial în asigurarea unui viitor liniștit pentru cei dragi. 

Citește și: Moștenirea bunurilor din străinătate: cum se împarte averea, cine are dreptul la ea și ce importanță are testamentul

Primul pas în redactarea unui testament implică listarea informațiilor personale, cum ar fi numele complet, data nașterii, starea civilă și detalii despre persoanele aflate în întreținere, inclusiv copii, copii vitregi sau urmașii înstrăinați. 

Ulterior, este crucial să se precizeze valoarea aproximativă a activelor deținute, inclusiv conturi bancare, asigurări de viață sau proprietăți. 

Executorii sunt cei însărcinați cu punerea în practică a dorințelor exprimate în testament. Orice persoană cu vârsta peste 18 ani poate fi aleasă ca executor, dar este recomandat să se obțină acordul lor în prealabil. 

De obicei, aceștia pot fi membri ai familiei, prieteni apropiați, beneficiari sau avocați profesioniști. Trebuie să numești până la patru executori.

Decizia cu privire la cine va moșteni bunurile este un alt aspect crucial. Poate fi vorba de lăsarea întregii moșteniri unei singure persoane sau împărțirea acesteia între mai mulți beneficiari. 

Se mai face succesiune dacă există un testament?

În lumea complexă a moștenirilor, întrebarea esențială rămâne: dacă există testament, se mai face succesiune? Răspunsul este afirmativ – o succesiune este încă posibilă în prezența unui testament.

Citește și: Ce trebuie să faci ca să revendici o moştenire. Care sunt pașii de urmat și ce prevede Codul Civil

După decesul unei persoane, scenariul se divizează în două tipuri distincte de succesiuni: cea legală (atunci când defunctul nu lasă niciun testament) și cea testamentară (atunci când există un testament ce dictează modul de împărțire a bunurilor).

În absența moștenitorilor, conform articolului 1.135 din noul Cod Civil, moștenirea devine vacantă și este preluată de localitatea în care sunt situate bunurile la momentul deschiderii moștenirii. Chiar și în cazul în care defunctul a lăsat doar o parte a averii sale prin testament, restul bunurilor intră în proprietatea statului la moartea acestuia.

În ceea ce privește aspectul juridic al divorțului, partenerul supraviețuitor nu are dreptul la moștenire dacă există o hotărâre definitivă de divorț sau dacă cei doi aveau o relație de concubinaj. Cu excepția menționării partenerului în testamentul defunctului, moștenirea nu se împarte la divorț.

Dezbaterile privind succesiunea nu sunt întotdeauna obligatorii, dar pot influența anumite operațiuni. De exemplu, în cazul vânzării unui imobil moștenit, este esențial să se desfășoare procesul de succesiune pentru a fi recunoscut legal drept moștenitor. Este important de menționat că se poate vinde o casă fără acordul copiilor, cu condiția ca persoana care vinde să fie desemnată unicul proprietar al acesteia și să dețină toate documentele necesare.

Citește și: Cine moștenește averea unei persoane care nu are copii. Rudele care au întâietate

Deschiderea succesiunii poate avea loc în orice moment, conform legislației românești, dar Codul Fiscal impune un termen de maximum 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii pentru a beneficia de scutire de impozit la stat.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Cea mai ieftină capitală din Europa pentru doritorii de vacanțe scurte și cu buget redus. Mâncarea costă mai puțin de 3 euro
EVZ.ro
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Digisport.ro
Gestul lui Ronald Gavril față de Anamaria Prodan, după ce a câștigat centura WBC Latino
Adevarul
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi detalii despre atentatul din Slovecia
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
EVZ.ro
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi detalii despre atentatul din Slovecia
Spynews
Anunț pentru românii ce folosesc numerar. Băncile au pus LIMITĂ
Capital.ro
Metoda naturistă a unui fermier prin care a scăpat de coropișnițele din grădină: "Se pune la fiecare plantă"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi detalii despre atentatul din Slovecia
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro