Mulți români visează la o moștenire uriașă care să îi scoată din necazuri. De multe ori se întâmplă asta, însă când se pune problema foarte puțini dintre români știu ce trebuie să faci ca să revendici o moștenire și cum să procedeze într-un astfel de caz.
Ce trebuie să faci ca să revendici o moştenire este întrebarea tuturor acelora care se lovesc de o astfel de situație și nu sunt puțini.
Moștenirea este una dintre cele mai des întâlnite spețe din dreptul civil. Succesiunea și toate etapele ei pentru a intra în posesia unei averi rămase din partea unei rude care a decedat este însă un proces destul de complicat.
Astfel, dacă te afli în situația de a dezbate o moștenire, cel mai indicat este să te adresezi unui avocat specializat în dreptul civil.
De la bun început trebuie știut că moștenirea se împarte în două categorii: moștenire legală și moștenire testamentară. Cele două pot acționa separat, dar și împreună în cadrul aceleiași proces de succesiune.
Altfel spus, o parte din patrimoniu se poate transmite urmașilor prin moștenire legală și o parte poate fi transmisă prin moștenire testamentară.
În cazul moștenirii legale, ordinea în care se face succesiunea între moștenitorii legitimi, conform Codului Civil este aceasta:
Copiii naturali și soțul sau soția defunctului sunt cei care moștenesc averea acestuia, bani, bunuri…etc. În cazul în care nu există copii legitimi sau trecuți în testament sau naturali, averea este moștenită de către soț sau soție.
În plus, legea arată că moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din moștenire. Însă, în cazul în care defunctul nu are soț/soție, descendenți sau alte rude, bunurile trec în proprietatea statului.
În cazul în care moștenitorii de drept se înțeleg asupra împărțirii bunurilor, succesiunea se poate deschide la notar. În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, se apelează la instanțele de judecată.
1. În prima etapă se stabilesc bunurile care urmează a fi împărțite, așa numită masa partajabilă.
2. În a doua etapă se stabilesc moștenitorii.
3. În a treia etapă se stabilește cota pe care o are fiecare moștenitor din masa partajabilă.
Atunci când unul dintre moștenitori se consideră neîndreptățit de partea primită din moștenire, acesta poate, cu ajutorul instanței, să anuleze certificatul de moștenitor.
Testamentul este un act juridic încheiat în timpul vieții de către cel care deține moștenirea și în care se arată clar modul de împărțire a acesteia după moarte.
Atunci când se suspectează însă că nu a fost întocmit legal iar unul dintre moștenitori nu este de acord cu testamentul se poate cere și revocarea acestuia în instanță.
Nu în ultimul rând, cei care vor să știe ce trebuie să faci ca să revendici o moştenire trebuie să știe că cel mai indicat este să se adrezeze unui avocat specializat, pentru că acesta cunoaște cel mai bine problemele juridice legate de succesiune.