Viața pe Terra are modul ei de a ne surprinde, și de cele mai multe ori într-un mod plăcut. Este și subiectul despre care discutăm astăzi, și care ne demonstrează, dacă mai era nevoie, de cât de spectaculoasă este natura în integralitatea ei. Așa poți vedea fenomenul cum se luminează noaptea și există în România.
Dacă ai norocul să fi pe malul Mării Negre când acest fenomen se întâmplă, vei descoperi frumusețea naturii cu adevărat. Genul acesta de fenomene, deși par bizare, au un anume mecanism, bine pus la punct, și merită văzut măcar odată în viață.
Din punct de vedere științific se numește bioluminiscență, și este cauzată de microorganisme fluorescente care trăiesc pe suprafața apei mărilor, de obicei de la o floare de alge planctonice. Fenomenele de strălucire marină cauzate de florile de alge sunt ca urmare a unor condiții de calm și căldură ale mării.
Fenomenul se paote vedea și pe oceane, care pot străluci precum stelele de pe cer datorită acestui proces chimic natural, care permite organismelor vii să producă lumină în corpul lor.
Creaturile marine, precum unii pești, calamari, crustacee mici și alge, produc bioluminescență fie pentru a deruta prădătorii, fie pentru a atrage prada sau chiar pentru a atrage potențiali parteneri.
Parte din aceste creaturi trăiesc și în Marea Neagră, iar din când în când, cei care au norocul să se afle aproape de apa mării, vor putea asista la acest spectacol al naturii, în toată splendoarea lui.
„La noi este prezent, şi este datorat unui organism celular – noctiluca scintillans. Este un mecanism de apărare.
Este un organism care produce luminiscenţă în momentul în care este în pericol. În momentul în care se aruncă cu piatra în apă sau cu orice altceva ori trece un vapor sau înoată un peşte mai tare, atunci, el este atins şi creează reacţia aceasta.
Este o reacţie biochimică, o proteină consumată de enzime, luciferină şi luciferază, şi elimină cele două produse“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, dr. Florin Timofte, director tehnic al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“.
Așa cum precizam anterior, fenomenul de bioluminiscență apare mai ales atunci când marea este calmă, există valori termice mai ridicate, și doar în perioada verii. Așa cum expliucă specialiștii, „Fenomenul este foarte dependent de condiţia atmosferică: să fie calm”.
„Dacă este calm, ele, nefiind perturbate, au concentraţia suficientă de proteină şi enzimă în interiorul organismului. Şi înainte să fi fost un curent, ca să concentreze organismele către mal, să ai posibilitatea să te duci să le vezi.
Însă, în general, în perioada iunie – iulie, le vezi noaptea, atunci când există acest excedent de organism“, a mai explicat dr. Florin Timofte.
Așadar, dacă ai avut norocul să vezi un astfel de fenomen pe litoralul românesc, felicitări. Ai asistat la spectacolul naturii, unul plin de spectaculos și unicitate.