19 feb. 2024 | 21:04

Fenomenul bizar care a apărut în Marea Neagră. A devenit roșie, care este explicația

Diverse
Fenomenul bizar care a apărut în Marea Neagră. A devenit roșie, care este explicația
Fenomenul bizar care a apărut în Marea Neagră. A devenit roșie, care este explicația

Un fenomen extrem de ciudat a avut loc la Marea Neagră. Spre surprinderea tuturor, apa a devenit de culoare roșie. Ceea ce s-a întâmplat este un mister chiar și pentru specialiștii care au extras probe pentru a afla cum stau, de fapt, lucrurile. În primă faz, aceștia au și o ipoteză.

De ce ar fi roșie, de fapt, apa mării

Pe litoralul românesc, un fenomen rar a atras atenția tuturor, când apele Mării Negre s-au înroșit. Biologii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța s-au mobilizat pentru a investiga acest eveniment neobișnuit, urmărind să descopere ce a provocat această schimbare în culoarea mării.

În căutarea răspunsului, cercetătorii vor preleva probe din apa Mării Negre, încercând să înțeleagă fenomenul apărut pe litoral. Prima lor ipoteză sugerează că prezența unei argile roșiatice ar putea fi responsabilă pentru colorarea neobișnuită a apei.

Biologul Adrian Bîlbă a oferit o perspectivă detaliată asupra fenomenului observat pe litoralul românesc. El a subliniat că prezența sedimentului argilos roșiat a putut fi cauza principală a colorării apei Mării Negre.

Acest sediment argilos a fost depus în urma lucrărilor de extindere a coastelor și a plajelor, iar acum a generat o modificare în apa mării, din punct de vedere al culorii apei.

Vezi și: Apariție șocantă pe Marea Neagră. Oamenii au filmat, complet terifiați de fenomen VIDEO

Potrivit lui Bîlbă, acest tip de argilă poate avea un impact asupra ecosistemului marin. De exemplu, poate bloca circulația unor sisteme biologice din apă și poate chiar să acopere zonele de dezvoltare a algelor și a altor organisme acvatice de pe fundul mării.

Aceasta înseamnă că această schimbare în culoarea apei poate avea implicații asupra vieții marine locale, perturbând habitatul și ciclurile de viață ale diferitelor specii.

„Iar am intrat într-o porțiune de apă roșie. Pe toată coasta până în Mamaia sunt o grămadă de porțiuni, deci nu cred că este poluare. Zonele sunt mult prea mari și nu sunt hidrocarburi.

Marea Neagră are câteodată și o culoare mai deosebită, roșiatică și de regulă este o explozie algală. De data asta, în condițiile de temperaturi foarte scăzute este puțin probabil să avem de-a face cu o astfel de dezvoltare.

În urma lucrărilor de extindere costieră, de extindere a plajelor s-a depus un sediment argilos, iar această argilă roșie generează o colorare, o oarecare modificare a aspectului coloristic al mării, fără să aibă vreo implicare deosebită.

Această argilă poate bloca circulația unor sisteme biologice și poate chiar colmata anumite zone de dezvoltare pe fundul mării ale algelor, ale altor animale acvatice”, a spus Adrian Bîlbă, biolog.

Valurile au devenit fosforescente

Specialiștii din domeniul cercetării marine analizează fenomenul surprinzător de pe litoralul românesc, unde Marea Neagră a căpătat o nuanță roșie neobișnuită.

Cercetătorul științific Adrian Bîlbă a oferit o explicație detaliată, evidențiind că temperatura apei este alarmant de ridicată pentru această perioadă a anului. Acest aspect este surprinzător, deoarece nu se așteptau să vadă o asemenea cantitate de alge pe timpul iernii.

Adrian Bîlbă a explicat că alga responsabilă de această colorare este bioluminescentă, ceea ce înseamnă că produce o lumină care generează fenomenul de fosforescență a valurilor. Acest tip de alge are un impact trofic asupra ecosistemului marin, fiind o sursă de hrană pentru diferite organisme subacvatice.

Vezi și: Povestea măștilor Carnavalului de la Veneția. Ce semnificație are fiecare model în parte

Nu este prima dată când un astfel de fenomen este observat pe litoralul românesc. În luna aprilie a anului trecut, Marea Neagră a căpătat o nuanță roșie similară pentru câteva zile, atrăgând atenția specialiștilor și a publicului larg.

„Temperatura apei este nefiresc de ridicată. Nu ne-am fi aşteptat să o vedem în cantitate aşa de mare, pe timpul iernii. Alga acesta este şi bioluminiscentă, ea o produce o lumină care generează fenomenul de fosforescenţă a valurilor. Ea este trofică pentru tot ce înseamnă vietăţile subacvatice”, a mai precizat Adrian Bîlbă, cercetător ştiinţific.

De ce apa mării își schimbă culoarea

Pe litoralul marin, schimbările în culoarea apei nu sunt neobișnuite și pot fi determinate de mai mulți factori. Observarea apei de pe mal sau din larg poate oferi impresii diferite, iar aceste diferențe pot fi explicate prin mai mulți factori care influențează aspectul apei.

Atunci când marea este agitată și prezintă o mare cantitate de alge, apa poate părea murdară și tulbure. Aspectul acesteia poate să nu mai fie același turcoaz natural pe care suntem obișnuiți să îl vedem. Algele prezente în apă pot contribui la aspectul tulbure al acesteia, iar văzută din depărtare, apa poate părea dezordonată și lipsită de claritate.

O altă influență asupra aspectului apei o reprezintă adâncimea acesteia. Privită din apropierea malului, apa poate părea tulbure și murdară, deoarece nisipul de pe fundul mării poate fi ridicat la suprafață. În contrast, în larg, apa poate avea o nuanță albastră mai pronunțată, deoarece nisipul nu este vizibil de la suprafață.

Activitățile turistice, cum ar fi înotul în mare, pot contribui, de asemenea, la aspectul tulbure al apei. Odată ce mulți oameni intră în apă, aceasta poate deveni tulbure și agitată, fapt care poate influența percepția noastră asupra culorii acesteia.

Pe lângă activitățile umane, condițiile meteorologice pot juca, de asemenea, un rol în schimbarea culorii apei. Ploile și furtunile pot agita marea și pot duce la modificări ale culorii apei. Valurile provocate de vânt pot amesteca sedimentele și pot face ca apa să capete o nuanță cenușie.

Te-ar putea interesa și: Fenomenul rar observat la Marea Neagră. Nu s-a mai întâmplat de 40 de ani

Cu toate acestea, oamenii de știință au identificat lumina solară ca fiind cel mai important factor în determinarea culorii apei. Lumina solară, care conține întregul spectru de culori, este absorbită și reflectată de moleculele de apă, creând astfel nuanțele pe care le observăm.

Adâncimea apei și prezența viețuitoarelor marine pot influența modul în care apa absoarbe și reflectă lumina solară, contribuind la variabilitatea culorii apei în diferite zone.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro