Deși în pandemie, în ultimii doi ani piața imobiliară din România a cunoscut o relativă creștere. În 2022, în schimb, prețurile locuințelor continuă să crească, dar într-un ritm mai lent. Totul este pe fondul unei economii aflate în dificultate din cauza pandemiei. Pe parcursul anului 2020, prețul mediu de vânzare al apartamentelor din România a crescut modest, cu 2,44% în ritm anual, până la 1.371 de euro pe metru pătrat, o încetinire puternică față de o creștere anuală de 8,23% în 2019, potrivit datelor din piață. Este cea mai slabă creștere din 2014 încoace, spun analiștii.
În ultimii doi ani, deși cu o economie afectată de pandemie, piața imobiliară din România a crescut semnificativ. Cu toate astea, de la marele colaps imobiliar din perioda 2001 – 2008, a fost cea mai slabă, din 2014 încoace. Prețurile, deși într-un trend de creștere, nu au mai resimțit o modificare consistentă ca în anii de dinainte de pandemie.
Cu toate astea, la o mai atentă analiză a prețurilor, vom constatat că, în anumite cazuri, prețurile din piața imobiliară din România sunt umflate artificial. În urma unei analize a prețurilor din decembrie 2021, compartiv cu prima parte a lunii ianuarie 2022, vom constata o scădere a prețurilor.
Dacă la momentul decembrie 2021, un apartament se vindea cu 75.000 de eur, în ianuarie acesta a scăzut. Datele publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară arată că s-au vândut locuințe anul trecut, cu un deficit de aproximativ 9.000 de locuințe.
Analiștii din piață mai spun că există o supraevaluarea a pieței. Acest lucru a dus și la creșterea artificală a prețurilor din piața imobiliară din România. Doar pentru luna ianuarie, conform ANCPI, s-au vândut 39.510 locuințe, la nivel național. Cele mai multe locuințe vândute, un număr de 7.195, au fost înregistrate în București, urmat de județul Ilfov, Brașov și Constanța.
Prețutile din ultima vreme practicate în piața imobiliară din România, spune analiști, precum Iancu Guda, au crescut artificial. Analistul a dat și un exemplu, la Digi24, spunând că în Capitală, un apartament de 55 de metri pătrați s-a vândut cu sume cuprinse între 100.000 și 110.000 de euro.
În urma analizei, Iancu Guda a mai spus că diferența de preț reală, este de aproximativ 30.000 de euro. În realitate un astfel de apartament ar costa 80.000 de euro, dacă luăm prețul maxim, de 110.000 de euro.
Diferența de preț este între „ce se pune pe piață și cât e valoarea concretă.”, spune analistul. Jucătorii din piața imobiliară din România pun scumpirile pe seama creșterii prețurilor la materialele de construcții. Dar, valoarea unei locuințe ar trebui să fie evaluată real, și nu artificial.