Se întâmplă de astăzi: toți românii care stau la bloc riscă amenzi care-ți taie respirația. Iohannis a semnat legea

Se întâmplă de astăzi: toți românii care stau la bloc riscă amenzi care-ți taie respirația. Iohannis a semnat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Mirosurilor. Astfel, operatorii economici care vor cauza ”disconfort olfactiv” vor putea fi sancționați. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie  publicat în Monitorul Oficial.

Se întâmplă în scurt timp: românii care stau la bloc riscă amenzi care-ți taie respirația. Klaus Iohannis a semnat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea mirosurilor, un proiect inițiat de USR și care a fost adoptat de Parlament pe 17 iunie. Legislația include o prevedere prin care autoritățile locale, respectiv primarii, vor avea dreptul a sancționa activitățile ce generează mirosuri neplăcute, categorie în care se regăsesc și fermele zootehnice aflate în apropierea zonelor de locuit.

Mai multe organizații de fermieri i-au solicitat președintelui să retrimită actul normativ în Parlament. Inclusiv ministrul Adrian Oros a făcut apel la Președinte pentru retrimiterea legii înapoi spre dezbatere. ”Cu siguranță că unele prevederi din această lege sunt bune și au fost necesare, dar sunt foarte multe prevederi care intersectează cu interesele fermierilor și încurcă foarte mult activitatea mai ales în zootehnie pentru că practic nu s-au făcut studii de impact în ceea ce înseamnă invadarea zonelor de protecție zootehnică de către zonele rezidențiale. Există riscuri mari de a fi închise unele ferme și unități de producție, doar pentru faptul că emană miros, dar asta este un lucru subiectiv, orice miros este normal în preajma fermelor de exploatare a animalelor sau a unităților producătoare respective.

Fermele din apropierea cartierelor rezidențiale pot primi amenzi de până la 80000 de lei
Fermele din apropierea cartierelor rezidențiale pot primi amenzi de până la 80000 de lei

Cine suportă costul cu relocarea fermelor

Aici trebuia în primul rând să se discute foarte serios cine suportă costurile relocării acelor ferme, pentru că știm cu toții, și discutăm despre acele situații specifice. În lege sunt și foarte multe lucruri bune, dar ca întotdeauna s-au strecurat și câteva lucruri pe care pe noi, cei din ministerul Agriculturii și pe fermieri, ne deranjează foarte mult. Asta am spus din primele zile în care a fost adoptată”, a declarat Adrian Oros.

Legea mirosurilor introduce în legislația românească un termen nou-”disconfort olfactiv„. Acesta este definit ca fiind ”efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.

Planul de gestionare a disconfortului olfactiv

Tot cu această lege a fost introdus și ”planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.

Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv”, se arată în noua lege votată de deputați.

Primăriile se vor ocupa de protecția atmosferei

Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin autoritățile publice din subordinea sa, supraveghează și controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția atmosferei și gestionarea zgomotului ambiental, în care scop:

a) dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz;
b) solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricțiilor și interdicțiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de
poluanți și a disconfortului olfactiv
c) solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental”.

Primăriile vor trebui să facă controale la sesizarea populației

Mai exact, primăriile vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților care generează mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

De asemenea, la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv. În plus, sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului. Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de până la 80.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI