Cei care produc miros de mâncare pe scara blocului sunt pasibili de amendă. Inițiatoarea: „Legea poate fi invocată”. În ce condiții ar trebui să se aplice noile reglementări.
Parlamentul a adoptat o lege care prevede o serie de măsuri pentru eliminarea mirosurilor. A fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ a fost inițiat de doi parlamentari USR la propunerea timișorencei Rodica Militaru, membră USR, care a explicat pentru Adevărul că legea este dedicată fermierilor.
„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei”, a explicat timișoreanca.
Rodica Militaru a mai declarat că afirmațiile fermierilor conform cărora ”la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depășirea unor valori olfactive” nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depășiri a disconfortului olfactiv ”sunt în totalitate neadevărate”.
Întrebată ce efect are legea în cazul mirosurilor casnice care deranjează pe cei din jur, inițiatoarea proiectului a declarat că în cazuri extreme pot intra și gospodinele care produc miros atunci când gătesc.
„Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a explicat aceasta.